Забудовник облаштує нову зупинку на автовокзалі під вимоги інклюзії

Забудовник облаштує нову зупинку на автовокзалі під вимоги інклюзії

Нова зупинка громадського транспорту на автовокзалі відповідатиме нормам безбар’єрності. Але її встановлять після того, як на будівництві торгово-офісного центру відпаде потреба в заїзді важкої техніки. Про це «Звягель-інфо» дізнався у забудовника — ТОВ «Новоград-Волинські шляхи».

 

Керівник Віталій Табалюк пояснив, що у планах благоустрою прилеглої території є встановлення нової зупинки громадського транспорту. Вона буде облаштована на тротуарі. Тротуар планується вимостити бруківкою.

Однак терміни виконання робіт забудовник поки не уточнює, оскільки вони «прив’язані» до ходу будівництва.

«Щойно на об’єкті завершить роботу важка техніка, можна буде розпочинати благоустрій. Зокрема, й встановлення зупинки. Зрозуміло, що плитку укладають тоді, коли вже ведеться «чистовий» варіант благоустрою», — зазначив у коментарі «Звягель-інфо» Віталій Табалюк.

  1. Орієнтир — результати опитування громади

Нагадаємо, у серпні газета «Звягель-інфо» провела опитування у Фейсбук-спільноті «Звягель» (тижневик) щодо того, які, на думку громади, зупинки громадського транспорту потребують першочергової адаптації до вимог безбар’єрності.

Переконливу перемогу здобула зупинка громадського транспорту на автовокзалі (навпроти заправки WOG). За необхідність першочергової її адаптації проголосували 40% респондентів. Також у переліку зупинок, що пріоритетно потребують переобладнання, зупинки на автовокзалі (біля квітів), на залізничному вокзалі, на вул. Київській (біля «Фори») та в центрі (біля «Укртелекому»).

Водночас, як справедливо зауважили респонденти, одна чи дві адаптовані зупинки проблему не усунуть. Але підходити до її вирішення теж потрібно після ретельного вивчення запитів і потреб у тому чи іншому мікрорайоні. Особливо — з огляду на високу вартість робіт.

  1. Лише за кошти міського бюджету 
  2. адаптувати всі зупинки не вдасться

Як зазначав раніше начальник управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради Олег Годун, облаштування нової автобусної зупинки може сягати понад 300 тисяч гривень. Приміром, за кошти міського бюджету нещодавно встановили нову зупинку на початку вулиці Житомирської (поблизу, так званих, новобудов). Вона обійшлася платникам податків громади у 308,3 тис. гривень. «У цю суму входить виготовлення зупинки, її монтаж та роботи з благоустрою території», — каже Олег Годун.

Тому очевидно, що лише за кошти міського бюджету (та ще й в умовах воєнного стану) всі зупинки модернізувати не вдасться. Тут потрібна координація зусиль місцевого самоврядування, бізнесу, можливо — участь у міжнародних проєктах із метою залучити донорські кошти для покращення безбар’єрності. Адже зараз це питання набуває дедалі більшої актуальності, оскільки внаслідок війни кількість людей, котрі потребують інклюзії й безбар’єрності, на жаль, зростає.

У попередніх публікаціях на тему безбар’єрності у Звягельській громаді «Звягель-інфо» зазначав, що половина міських автобусів адаптовані до інклюзії.

Загалом на території Звягельської громади є 144 зупинки громадського транспорту, включаючи старостинські округи. 40% зупинок «закріплені» за підприємцями — власниками торговельних точок, розташованих у межах зупинок.

Проєктом капітального ремонту дороги й тротуарів на вулиці Медичній передбачено влаштування двох нових зупинок громадського транспорту. Відповідно, зазнають змін окремі автобусні маршрути.

Наразі до послуг пасажирів — 11 автобусних маршрутів. Із них 2 — приміські, що сполучають Звягель із селами Груд і Майстрів.

В органах місцевого самоврядування погоджуються, що в межах реалізації міської програми забезпечення максимальної безбар’єрності на території Звягельської громади, доцільно сформувати перелік усіх зупинок громадського транспорту на території Звягеля, які потребують переобладнання. А також порядок черговості приведення їх до вимог інклюзії.

  1. * * *

Додамо, що, виступаючи комунікативною платформою, де кожен охочий має можливість висловитися, газета «Звягель-інфо» надає можливість зацікавленим опублікувати на шпальтах ідеї та бачення вирішення проблеми.

Ця публікація підготовлена у співпраці з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу та за підтримки ЮНЕСКО, за фінансування народу Японії. Автори несуть відповідальність за вибір і виклад фактів, що містяться в цій публікації, а також за висловлені думки, які не обов’язково належать ЮНЕСКО та жодним чином не зобов’язують Організацію.

Олег БРЮХАНОВ, Єгор ЦИМБАЛЮК

Ілюстрація створена за допомогою ШІ