Політехнічному коледжу — 55:  виховують спеціалістів і патріотів. Викладачі вразили своїми колекціями та винаходами

Політехнічному коледжу — 55: виховують спеціалістів і патріотів. Викладачі вразили своїми колекціями та винаходами

Про історію місцевого колишнього машинобудівного технікуму написано багато. Ще більше, ніж історичні дати, про будь-який заклад говорять здобутки його випускників. Колись технікум був кузнею кадрів для місцевого машинобудівного заводу, слава якого гриміла далеко за межами України. 

 

Нині це — Звягельський політехнічний фаховий коледж, на чолі з директором Аллою Петрошук, колектив якого налічує 63 педагогічних працівники та 670 студентів. Функціонують три відділення: електротехнічне, економіко-технічне, відділення комп’ютерної дисципліни. За 55 років роботи з цих стін випустили вже понад 8 тисяч спеціалістів. 

Політехнічному коледжу — 55:  виховують спеціалістів і патріотів. Викладачі вразили своїми колекціями та винаходамиЗавдяки підтримці меценатів, коледж допомагає війську, виготовляючи буржуйки, окопні свічки, маскувальні сітки, ремонтуючи автівки. Це — не лише патріотизм, а ще й практика для майбутніх спеціалістів.

Найвідоміший випускник закладу — Валерій Залужний, колишній Головнокомандувач Збройних Сил України. Його тут, до речі, пам’ятають, як сумлінного студента, який добре вчився. Пишаються й усіма іншими, особливо тими, хто став провідними спеціалістами в різних галузях.

На урочистості з приводу відзначення 55-річчя, окрім представників влади та колег-освітян, завітали роботодавці зі швейної фабрики «Леся», відділення «ОщадБанку», ПрАТ «Новоград-Волинськсільмаш», Звягельської філії Житомирського обласного центру зайнятості, підприємства ТОВ «Факро-ТЛ». 

Прийшли привітати колектив і викладачі, які вийшли на заслужений відпочинок, і випускники закладу, і батьки студентів.

Студенти підготували для гостей виступи, вразивши творчими талантами, а викладачі презентували інноваційні 
ідеї. 

Політехнічному коледжу — 55:  виховують спеціалістів і патріотів. Викладачі вразили своїми колекціями та винаходами

Ігор Голуб навчає студентів керувати наземними дронами через wi-fi.

Сергій Харчишин розповів про знання, які отримують студенти, вивчаючи будову дронів, їхні можливості, як навчаються ними керувати і розробляти деталі. Про модель наземного дрона з керуванням через мережу wi-fi розповів викладач Ігор Голуб.

Політехнічному коледжу — 55:  виховують спеціалістів і патріотів. Викладачі вразили своїми колекціями та винаходами

Сергій Харчишин знає все про дрони.

Здивували педагоги авторськими виставками. Виявляється, серед них є багато майстрів і колекціонерів. Познайомили гостей і студентів із власноруч вишитими рушниками, картинами зі шкіри, колекціями старовинних речей тощо.

Віктор Ваховський презентував колекцію марок війни і залізних значків про міста України, автомобілі, герби міст, громадських спілок тощо. Віктор Станіславович — відомий краєзнавець, студенти полюбляють його пари за додаткові корисні і цікаві знання.

Політехнічному коледжу — 55:  виховують спеціалістів і патріотів. Викладачі вразили своїми колекціями та винаходами

Віктор Ваховський — вимірює свою колекцію значків відрами. У нього також є багато інших колекцій.

Викладач технічних дисциплін Іван Теплов із п’ятого класу почав збирати колекцію грошей, тож нині має багато цікавих експонатів монет і банкнот. Зокрема, перші українські гроші, купони, усі гривні, набори монет НБУ нейзільбер. 

— Навіть під час війни в Україні випускають ювілейні і пам’ятні патріотичні монети, що свідчить про незламність українців, — каже колекціонер. — Дивлячись на ці монети, розумієш, що Перемога за нами. У такий важкий час ми знаходимо можливість підтримувати патріотичний дух та розвивати історичну пам’ять. У символіці монет закарбована сила і переможний дух нашої нації.

Політехнічному коледжу — 55:  виховують спеціалістів і патріотів. Викладачі вразили своїми колекціями та винаходами

Іван Теплов із 5 класу збирає колекцію грошей.

Працює в коледжі авіамодельна лабораторія під керівництвом Володимира Гайдука, призера чемпіонатів України з авіамодельного спорту. Студенти з викладачем виготовляють радіокеровані моделі літаків. На жаль, під час війни польоти в Україні заборонені, тож усі чекають на перемогу, щоб літати. Унікальна колекція Гайдука — колекція двигунів авіамоделей. 

Авіамодельний гурток у колишньому машинобудівному технікумі, до речі, раніше відвідував Валерій Залужний. Досі він завжди позитивно реагує в мережі, коли бачить пости викладача про авіамоделізм. Багато випускників обрали собі спеціальності у сфері авіації. Як, наприклад, підполковник авіації, провідний спеціаліст з авіаозброєння Сергій Жданов.

Політехнічному коледжу — 55:  виховують спеціалістів і патріотів. Викладачі вразили своїми колекціями та винаходамиАвіамодельна лабораторія Володимира Гайдука надихнула багатьох випускників на авіаційні спеціальності.

Викладач Вадим Попов виготовляє виставкові, навчальні та подарункові експонати. На виставці власних виробів він презентував напіввагон «Укрзалізниці» та зерновоз, виготовлені в масштабі 1:27, а також макет будинку «Ковчег Ноя», у масштабі 1:100. Будівля має статус історичної, знаходиться на вулиці Сковороди в Харкові. 

Політехнічному коледжу — 55:  виховують спеціалістів і патріотів. Викладачі вразили своїми колекціями та винаходамиВадим Попов виготовляє виставкові, навчальні та подарункові експонати.

За ініціативою студентської ради в коледжі ще в 2014 році створено волонтерський загін, який від початку військових дій і дотепер надає допомогу військовослужбовцям 30-ї ОМБр, 54-го ОРБ та інженерного полку. 

Волонтерський рух очолила Оксана Кудрявцева, заступник директора з виховної роботи. Силами студентів, педагогічного колективу та інших небайдужих, лише в 2022-2023 навчальному році на фронт було відправлено два автомобілі, два дрони, три тепловізори, більше сотні «буржуйок», окопні свічки, маскувальні сітки, продукти харчування та багато інших необхідних речей. Така діяльність сприяє формуванню патріотизму та активної громадянської позиції молоді.

Політехнічному коледжу — 55:  виховують спеціалістів і патріотів. Викладачі вразили своїми колекціями та винаходами

Викладачки коледжу на чолі з директоркою Аллою Петрошук.

Від імені 30-ї ОМБр ім. князя Костянтина Острозького за допомогу на урочистості прийшла подякувати капітан бригади Ольга Алексійчук: 

— Щиро вдячні за вашу постійну допомогу і підтримку. Надзвичайно цінно, коли ти захищаєш країну і знаєш, що за твоєю спиною стоїть вірний, міцний тил. Ми будемо стояти міцно на захисті України, щоб повернути мирне життя.

«Дуже багато розумних, потрібних країні людей виховала за період свого існування наша альма-матер, — прокоментував подію у мережі випускник закладу Юрій Осадчук. — Змінювалися назви, викладачі, лаборанти, інженери, технічний персонал, напрямки та вектори навчання. Проте в усі часи і періоди свого існування й донині випускники нашого закладу цінуються як професіонали і в Україні, і в Європі, працюючи в найрізноманітніших галузях. Вітаю нас усіх із нашим ювілеєм!»

Юлія КЛИМЧУК
Фото автора та з архіву коледжу