На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

Нові ділянки мереж та інше обладнання підвищать надійність водопостачання і якість води

 

Під час планової промивки мереж, із 13 по 16 вересня, «Звягельводоканал» виконав важливі ремонтні роботи, які неможливо проводити без зупинки водопостачання. Замінили аварійну запірну арматуру, зробили врізку нової ділянки водогону в централізовану водопровідну мережу, виконали комплекс робіт на технологічних вузлах водопідготовки.

Паралельно тривають ремонтно-будівельні роботи на ключових ділянках водозабірних споруд. Їхня реконструкція покликана підвищити надійність водопостачання й покращити якість води. Адже діюче технологічне обладнання (водозабори, рибозахисні пристрої) побудоване ще в минулому столітті й перебуває в аварійному стані.

Детальніше про оновлення інфраструктури КП ЗМР «Звягельводоканал» розповів директор підприємства Олександр ТИМОФІЇВ.

 

— Олександре Васильовичу, неодноразово наголошувалося, що промивка — це обов’язкові профілактичні заходи, які необхідні для прочищення та дезінфекції водопровідних мереж. Водночас у період планового припинення водопостачання у підприємства з’являється можливість виконати важливі ремонтні роботи. Що саме відремонтували упродовж вихідних, коли в Звягелі проводилася промивка мереж?

— Працівники КП ЗМР «Звягельводоканал» виконали низку важливих ремонтних робіт та заміну аварійної запірної арматури.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

На перехресті вулиць Гетьмана Сагайдачного та Житомирської провели комплексну заміну обладнання середини минулого століття — замінили застарілий пожежний гідрант, одну засувку діаметром 350 мм та дві засувки діаметром 150 мм.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

По вулиці Гетьмана Сагайдачного встановили хомут на аварійній ділянці водопровідної мережі діаметром 150 мм.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

На дільниці основного виробництва по вул. Водопровідній замінили засувки діаметром 400 мм, встановлені у 1970 р. на трубопроводі з резервуару чистої води.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

На підвищувальних насосних станціях води по вул. Шевченка та Соборності проведено заміну п’яти засувок діаметром 100 мм та однієї засувки діаметром 150 мм.

На вулиці Шевченка, поблизу технікуму, здійснили врізування в централізовану водопровідну мережу новозбудованого водогону по вулиці Медичній.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

На дільниці ІІ-го підйому замінили засувку діаметром 300 мм.

Також виконали інші важливі роботи на технологічних вузлах водопідготовки.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

Підкреслю, що увесь цей величезний обсяг робіт неможливо реалізувати без зупинки водопостачання в місті. Тому дякуємо мешканцям, які з розумінням ставляться до тимчасових незручностей.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

— Нарешті проводяться ремонтно-будівельні роботи на ключових ділянках водозабірних споруд, які давно потребували заміни та модернізації. Що саме заплановано відремонтувати і наскільки це важливо для громади?

— Реконструкція водозабірних споруд на річці Случ — це надважливий крок до підвищення надійності водопостачання та покращення якості води. Оскільки діюче технологічне обладнання (водозабори, рибозахисні споруди) побудоване ще в минулому столітті й нині перебуває в аварійному стані.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

Роботи виконує підрядна організація з Києва. 17 вересня провели обстеження будівельних робіт за участю вузькопрофільних спеціалістів та з використанням спеціалізованого обладнання.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

18 вересня відбулося виїзне обстеження об’єктів будівництва КП ЗМР «Звягельводоканал» за участі міського голови Миколи Боровця, секретаря міської ради Оксани Гвозденко, заступника міського голови Дмитра Гудзя, начальника управління ЖКГЕ Олега Годуна, депутатів Звягельської міської ради та керівництва КП ЗМР «Звягельводоканал».

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

Основні роботи на водозабірних спорудах р. Случ:

— переключення насосної станції №1 на резервний водозабір, який знаходиться поруч із діючим та частково незавершений;

— очищення основної водозабірної галереї;

— ремонт основного водозабірного оголовка зі встановленням рибозахисних пристроїв;

— демонтаж двох водозаборів насосної станції №2 та встановлення нових;

— відновлення водозаборів насосної станції №3 та встановлення рибозахисних пристроїв;

— заміна існуючої водопровідної мережі з двох металевих труб діаметром 200 мм між насосною станцією №1 та проєктним колодязем біля насосної станції №3.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

— Упродовж цього та минулого років виконано низку ремонтних робіт на інших стратегічно важливих для Звягеля інфраструктурних об’єктах. Які найбільші з них?

Завершено комплекс робіт із заміни каналізаційної мережі на вул. Лесі Українки. Критично важливий інфраструктурний проєкт виконала компанія ТОВ «Будівельні споруди міста» із м. Львів, що спеціалізується на прокладанні трубопроводів. Будівництво розпочали торік у жовтні.

За останні 5 років на цьому колекторі, що експлуатується ще з 1974 року, сталося 12 серйозних аварій. Із них 5 разів колектор на декілька метрів вздовж повністю руйнувався.

Відповідно до проєкту, укладено понад півтора кілометра нової каналізаційної пластмасової труби замість існуючої залізобетонної. На ділянці протяжністю 988 метрів укладено трубу зовнішнім діаметром 560 мм методом горизонтально-направленого буріння; на ділянці довжиною 562 метрів — трубу діаметром 495/577 мм відкритим способом. Замінено 38 каналізаційних колодязів діаметром 1500 мм.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

Загальна протяжність новозбудованого колектора склала 1550 метрів, що є вагомою інвестицією в підвищення надійності об’єктів критичної інфраструктури Звягеля. Адже цей колектор забезпечує каналізування майже половини лівобережної частини міста. Зокрема, обслуговує мікрорайони: ринку «Урожай», магазину «Супутник», автовокзалу, вул. Київської, Лесі Українки, Івана Франка, частково вул. Шевченка, район «Ремзаводу».

Прокладено нову ділянку мережі зливової каналізації на вул. Лесі Українки від вул. Івана Франка до вул. Шевченка.

Ці роботи виконало КП ЗМР «Звягельводоканал» власними силами.

Тривають роботи щодо заміни водопровідної мережі на вул. Лесі Українки (1967 року будівництва).

Прокладено магістральний водогін із поліетиленових труб протяжністю 1561 метрів діаметром 280 мм. Проєкт передбачає облаштування 38 колодязів, в тому числі — 2 камер переключення, заміну 13 пожежних гідрантів та 31 засувку.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

На стадії завершення роботи із заміни водопровідної мережі на вул. Медична.

На старому чавунному водогоні, введеному в експлуатацію ще в 1977 році, сталося 9 аварій за останні 5 років. Новий водогін проклали методом горизонтально-направленого буріння. Він покращить якість водопостачання не лише жителів вулиці Медичної, а й загалом навколишнього мікрорайону.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

Основні роботи включають: заміну чавунних труб на поліетиленові (354 погонних метри труби діаметром 160 мм; 18 погонних метрів — діаметром 100 мм); заміну 9 каналізаційних колодязів діаметром 1500 мм, заміну трьох пожежних гідрантів та трьох засувок.

На «Звягельводоканалі» оновлюють інфраструктуру

На завершення підкреслю, що «Звягельводоканал», за підтримки міської влади, і надалі докладатиме зусиль, аби забезпечувати звягелян якісним і безперебійним водопостачанням.

Розмовляв Олег БРЮХАНОВ

Фото КП ЗМР «Звягельводоканал» та міської ради