
Пекар за 40 років виготовляє стільки батонів, що охоплюють пів земної кулі
- Бізнес
- 579
- коментар(і)
- 17-04-2025 12:43
«Ми багато переживали кризових періодів під час діяльності хлібозаводу, але сьогодні виконуємо особливо важливу місію, будучи підприємством критично важливої галузі, стабільно забезпечуючи наших споживачів якісною продукцією, — з гордістю каже очільник ПрАТ «Звягельхліб» Сергій Портянко. — Навіть коли деякі виробники в перші дні повномасштабного вторгнення перестали возити хліб у населені пункти, де вирували окупанти, — це робив наш колектив, не залишивши людей без хліба», — ці слова директора говорять і про його мудре керівництво, і про злагоджений корпоративний дух колективу, і про те, що люди, котрі виробляють хліб, — це не професія одного дня.
Ветерани хлібозаводу — це гордість
Справжні фахівці залишаються на підприємстві упродовж не одного десятиліття, а є тут такі працівники, хто працює понад 45 років, прийшовши на завод зовсім молодими, 18-річними…
Нині у ветеранській організації хлібозаводу — 120 колишніх працівників, дехто з них і далі працює на підприємстві. Під час підготовки до Великодня на допомогу колективу вийшли пенсіонери, які у роботі з випікання хліба і здоби давно є професіоналами.
Тут відчувається потужний зв’язок поколінь між працівниками. Директор Сергій Портянко завжди з вдячністю відгукується про роботу людей, які багато років життя віддали його підприємству.
— Я сьогодні говорив слова вдячності і проводжав двох працівниць, які після виходу на пенсію продовжували в нас працювати прибиральницями упродовж 4 та 11 років, — розповідає Сергій Портянко. Вдячний людям за те, що цінують роботу і не поспішають йти.
Колись умови роботи були важкими
Пенсіонери про роботу говорять лише з позитивними емоціями. Відчувають, що їх тут поважають, вітають на свята, згадують лише теплими словами.
А спогадів скільки! Розповідають, якими важкими колись були умови їхньої праці, тепер виробництво удосконалене, сучасне, у цехах зроблені ремонти — і на роботу приємніше виходити, і легше працювати.
— Якщо батони, які спекли пекарі за понад 40 років роботи, скласти в довжину, то вони би охопили відстань у пів екватора земної кулі! Уявляєте, скільки продукції виготовлено цими людьми? — захоплюється роботою підлеглих директор. — Звягелянам пощастило, що ми в місті маємо не суто механічні лінії з виготовлення хліба, що в нашому процесі зберігається добра енергія працівників і передається покупцям, впливаючи на якість хліба.
Усі працівники хлібозаводу активно донатять
Сергій Портянко активно вболіває за переселенців, які вимушено виїхали зі своїх осель на окупованих територіях і прийшли працювати на хлібозавод. Переконаний, що Україна має робити все для тих, хто втратив багато, але не поїхав жити в країну агресора.
Ці люди, зокрема, сьогодні працюють на хлібозаводі, отримують офіційні зарплати, постійно донатять на ЗСУ. На цьому директор наголошує — працівники його підприємства щомісяця відправляють частину зароблених коштів на допомогу захисникам.
Каже, що попри незручний режим роботи (доводиться працювати вночі, щоб забезпечити вранці людей свіжим хлібом), на підприємстві створено комфортний колектив, де є демократія, свобода слова, повага один до одного.
Стільки було заявок, що печі працювали цілодобово
— Заявок на хліб було дуже багато, печі працювали цілодобово, — розповіла Ліля Йосипівна Петровська, яка нещодавно пішла на пенсію, але нині допомагає упаковувати паски. — А продукції скільки вантажили… Експедиція невелика, тоннаж продукції величезний, лотків не вистачало. Застеляли на спеціальні брезенти, у чотири-п’ять рядів вантажили хліб. І робили це переважно жінки. У відпустку не можна було піти, бо стільки роботи… Діти народжувалися в наших дітей, а ми переживали, що до них не відпустять. Але відпускали, йшли нам на поступки. Ми ж тут, як одна сім’я були…

Зараз працювати — казка
Тепер на хлібозаводі зовсім інші умови праці, — кажуть ветерани. Асортимент значно кращий, ширший. Цікаво, що більшість працівників купує хлібну продукцію лише свого заводу, адже добре знають процес якісного виготовлення.
— Я свого онука запитую: «Ярослав, а який хліб найкращий? Він каже, що звягельський, й іншого не їсть зовсім. Якщо донька купує йому інший, то він каже: «Мамо, купи нормального хліба!» Дитина в 13 років розуміє і цінить нашу продукцію, розумієте? — каже Тетяна Миколаївна Шевчук, яка на хлібозаводі працювала і пекарем, і укладальником, і формувальником. Зараз вона — дріжджовик на пенсії, але досі не може покинути улюблену роботу. — Люди іноді не вірять, що в тісто наш завод не добавляє жодних неякісних домішок. Але скуштуйте і порівняйте — усе стає зрозумілим,
— Зараз працювати — це казка, — каже Віра Олексіївна Сербіна, котра раніше пішла на пенсію з посади начальника виробництва. — Люди чавунні чани тягали, коли колеса по нерівній плитці не їхали, тому фізично тоді дуже було важко. Якщо їхала комісія на перевірку, то не знали де підклеювати, чим підробляти... Казали всім сидіти на виробництві тихо, нічого не робити, щоб борошно не сипалося і пилу не було…

Коли керівник на своєму місці — все працює
— Усе змінилося завдяки директору Сергію Федоровичу, коли він очолив підприємство, — в один голос кажуть ветерани. Це він почав робити реконструкцію, змінювати обладнання, робити ремонт цехів. Керівник повинен бути таким, як Сергій Федорович: дотримувати в колективі дисципліну і порядок, усе тримати під своїм контролем. Він це зробив, колектив сьогодні злагоджений і продуктивно працює.
Пекарі кажуть, що на виготовлення випічки впливають не лише знання, уміння та сумлінність, а й настрій. Якщо приходиш на роботу, де люди працюють дружно, то як би важко фізично не було працювати — хліб виходить якнайкраще.
— З особливим піднесенням завжди печемо хліб на великі свята: Різдво, Новий рік, Великдень, — кажуть працівники. — Приємно, що під час великих замовлень ми ще більше згуртовуємося і допомагаємо один одному. Торік 16 тонн пасок спекли на Великдень! Підтримуємо захисників на фронті, беремо участь у багатьох благодійних проєктах. Це надихає навіть у найважчі часи, як зараз.
Щоб замовити паски — сюди
Традиційно напередодні Великодня ПрАТ «Звягельхліб» організовує збір замовлень на виробництво й поставку пасок (250 г, 450 г, 700 г в поліетиленовій упаковці та 450 г, 700 г в подарункових коробках).
Для оптових замовлень телефонуйте: 098-181-84-39, 098-181-84-40, 098-181-84-41. Паски також можна придбати у фірмових магазинах «Хлібне асорті», у мережах супермаркетів та магазинах-партнерах хлібозаводу.
«Шановні наші споживачі! Натхненно працюємо, щоб на ваших столах був головний атрибут свята — смачні великодні кекси. Вітаємо Вас із Великоднем і бажаємо миру, добра, Божої ласки, радості, щастя і смачної паски», — вітає споживачів колектив хлібозаводу.
Юлія КЛИМЧУК
Коментарі відсутні