ВIЧНА ПАМ'ЯТЬ
- Духовність
- 636
- коментар(і)
- 24-04-2009 15:16
У давні часи встановився звичай поминати померлих у вівторок або понеділок Фоминої седмиці, але оскільки цей день робочий, в Україні поминальні служби починають відправляти вже з неділі.
Другий тиждень після Великодня називається «поминальним», або Хоминим (Фоминим, Томиним) тижнем. Починається цей тиждень Хоминою неділею — на честь апостола Хоми (Фоми) — невіруючого, який не повірив, що воскрес Христос до тих пір, поки не побачив і не переконався особисто. Через це існує ще й інша церковна назва цього дня — Антипаска.
У народі він ще називається Радуниця, Радониця, Радовниця, Радунець. На Поділлі й Волині він називається «гробки», «могилки», на Лівобережжі — «бабський Великдень», на Херсонщині — поминки. У стародавніх слов'ян Радуницею (або «весняною радістю») називався цілий цикл весняних свят — час поминання мертвих. Бо згідно заповіту Всевишнього Бога слов'ян, кожна людина повинна шанувати Рід людський та свій батьківський рід, й завжди пам'ятати, якого вона роду та племені.
— Любити треба усіх ближніх — і живих, і померлих, — зазначає митрополит Київський і всієї України Володимир. — Зі Святого Письма нам відомо, що немає можливості каяття після смерті, і тому ті, що відходять до Господа, потребують допомоги, і наш святий обов’язок молитися за спокій душ наших рідних і близьких та прощення їм гріхів.
Як писав святитель Іоанн Златоуст, «прагнімо, наскільки можливо, допомагати померлим, замість сліз, замість волань, замість пишних надгробків — нашими про них молитвами, милостинями й пожертвами, щоб таким чином і їм і нам одержати обіцяні блага». Віруючі щодня моляться за упокій душ ближніх, але спільна, «соборна» молитва має особливу силу. Тому і встановлені в церкві, окрім особистих молитов, ще й загальні поминальні дні.
— Головне на поминках — це молитва, — наголошує митрополит Володимир. — Тому в поминальний день треба відвідати церкву і помолитися за літургією або на панахиді. Поминальний стіл повинен бути скромним, щоб поминальна трапеза не перетворювалася на банкет і не тривала довго. Щодо спиртного, то церква завжди закликала своїх вірних утримуватися від вживання алкоголю на поминках, бо як вчить Святе Письмо: «Вино звеселяє душу людини». Але якщо повністю відмовитися від спиртного неможливо, то треба намагатися максимально обмежити його вживання. Горілкою померлому ви не допоможете, бо йому потрібні ваші молитви, а не тости за його душу.
Поминальну трапезу ліпше проводити вдома. Історично її влаштовували для бідних як милостиню. Тому краще не наїдатися самим, а роздати їжу тим, хто не має можливості щодня добре харчуватися.
Існує традиція у поминальний день відвідувати могили померлих родичів і близьких, приносити на кладовище крашанки й паски та роздавати їх бідним і вбогим. У жодному разі не можна «годувати» покійного, закопуючи на могилі їжу, ллючи на неї напої тощо. І, тим паче, не можна залишати для нього цигарки, горілку: ми не знаємо його загробної долі, можливо, він зараз страждає від того, що зловживав горілкою чи тютюном...
Найкраще зробити так. Відвідавши зранку церкву, прийти на цвинтар, перехреститися, прочитати великодній тропар: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть поправ і сущим во гробєх живот даровав» і заупокійну молитву: «Упокой, Господи, душі усопших рабів твоїх (імена)», згадати щось добре, пов’язане з покійним. Хтось поплаче, а хтось — порадується, що померлий відійшов до Христа. Можна роздавати милостиню, а якщо нікого немає — залишити яйця, пасочки, ще щось для бідних людей. Також можна прибрати могилу, якщо цього не встигли зробити раніше.
Другий тиждень після Великодня називається «поминальним», або Хоминим (Фоминим, Томиним) тижнем. Починається цей тиждень Хоминою неділею — на честь апостола Хоми (Фоми) — невіруючого, який не повірив, що воскрес Христос до тих пір, поки не побачив і не переконався особисто. Через це існує ще й інша церковна назва цього дня — Антипаска.
У народі він ще називається Радуниця, Радониця, Радовниця, Радунець. На Поділлі й Волині він називається «гробки», «могилки», на Лівобережжі — «бабський Великдень», на Херсонщині — поминки. У стародавніх слов'ян Радуницею (або «весняною радістю») називався цілий цикл весняних свят — час поминання мертвих. Бо згідно заповіту Всевишнього Бога слов'ян, кожна людина повинна шанувати Рід людський та свій батьківський рід, й завжди пам'ятати, якого вона роду та племені.
— Любити треба усіх ближніх — і живих, і померлих, — зазначає митрополит Київський і всієї України Володимир. — Зі Святого Письма нам відомо, що немає можливості каяття після смерті, і тому ті, що відходять до Господа, потребують допомоги, і наш святий обов’язок молитися за спокій душ наших рідних і близьких та прощення їм гріхів.
Як писав святитель Іоанн Златоуст, «прагнімо, наскільки можливо, допомагати померлим, замість сліз, замість волань, замість пишних надгробків — нашими про них молитвами, милостинями й пожертвами, щоб таким чином і їм і нам одержати обіцяні блага». Віруючі щодня моляться за упокій душ ближніх, але спільна, «соборна» молитва має особливу силу. Тому і встановлені в церкві, окрім особистих молитов, ще й загальні поминальні дні.
— Головне на поминках — це молитва, — наголошує митрополит Володимир. — Тому в поминальний день треба відвідати церкву і помолитися за літургією або на панахиді. Поминальний стіл повинен бути скромним, щоб поминальна трапеза не перетворювалася на банкет і не тривала довго. Щодо спиртного, то церква завжди закликала своїх вірних утримуватися від вживання алкоголю на поминках, бо як вчить Святе Письмо: «Вино звеселяє душу людини». Але якщо повністю відмовитися від спиртного неможливо, то треба намагатися максимально обмежити його вживання. Горілкою померлому ви не допоможете, бо йому потрібні ваші молитви, а не тости за його душу.
Поминальну трапезу ліпше проводити вдома. Історично її влаштовували для бідних як милостиню. Тому краще не наїдатися самим, а роздати їжу тим, хто не має можливості щодня добре харчуватися.
Існує традиція у поминальний день відвідувати могили померлих родичів і близьких, приносити на кладовище крашанки й паски та роздавати їх бідним і вбогим. У жодному разі не можна «годувати» покійного, закопуючи на могилі їжу, ллючи на неї напої тощо. І, тим паче, не можна залишати для нього цигарки, горілку: ми не знаємо його загробної долі, можливо, він зараз страждає від того, що зловживав горілкою чи тютюном...
Найкраще зробити так. Відвідавши зранку церкву, прийти на цвинтар, перехреститися, прочитати великодній тропар: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть поправ і сущим во гробєх живот даровав» і заупокійну молитву: «Упокой, Господи, душі усопших рабів твоїх (імена)», згадати щось добре, пов’язане з покійним. Хтось поплаче, а хтось — порадується, що померлий відійшов до Христа. Можна роздавати милостиню, а якщо нікого немає — залишити яйця, пасочки, ще щось для бідних людей. Також можна прибрати могилу, якщо цього не встигли зробити раніше.
Коментарі відсутні