НЕБЕЗПЕЧНІ ХІМІКАТИ

Велике занепокоєння викликає стан зберігання заборонених та непридатних до використання пестицидів та агрохімікатів у господарствах нашого району. Нещодавно держсанепідслужбою району, інспекцією захисту рослин проведена рейдова перевірка господарств району з цих питань. За даними інвентаризації станом на 1 січня 2009 року, підлягають утилізації 24613 кг пестицидів і агрохімікатів.
Якщо проаналізувати стан зберігання цих небезпечних ядохімікатів, що склався на даний період, то, відверто кажучи, «мурашки» по спині лізуть.
Так, з 23 господарств, де зберігаються ці препарати, відповідають вимогам ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» і паспортизовані лише 2 склади: ЗВК «Новоград-Волинський» та ЗАТ «Галнафтохім».
Забезпечено зберігання пестицидів в СГП ім.Б.Хмельницького, с.Повчино, ПСП «Поляна», с.Поліянівка, «Граніт», с.Токарів, «Явір», с.Яворівка та ТОВ «Агросоюз», с.Орепи, де склади закриті на замок або замуровані, і до пестицидів немає вільного доступу.
Однак, в інших господарствах району стан зберігання цих пестицидів жахливий. Особливе занепокоєння викликає стан зберігання невідомих пестицидів у господарствах, що збанкрутіли (ПСП «Світанок», с.Романівка, СГК ім.Ватутіна, с.Майстрів) і де працюють ліквідаційні комісії (СТОВ «Лісове», с.Лучиця, ПСП «Церем», с.Красилівка», ПСП «1-ше Травня», с.Тупальці). Ліквідаційні комісії не вирішують і не розглядають питання утилізації або створення належних умов зберігання останніх, так як на ці цілі необхідно затратити значні кошти.
Практично під відкритим небом (склади зруйновані, відсутні дахи, стіни) зберігаються невідомі пестициди в ПСП «Світанок» — 900 кг, СГК ім.Ватутіна — 200 кг, СТОВ «Лісове» — 4000 кг. ПСП «Церем» — 1000 кг, ПСП «1-ше Травня» — 1500 кг). Не кращий стан у ПСП ім.Шевченка с.Мала Цвіля, ТзОВ «Корецький аграрій», с.Пищів і ін. Крім того, у СТОВ «Лісове» пестициди зберігаються в 5 метрах від рівчака.
До всіх пестицидів у вищевказаних господарствах є вільний доступ. Шкідливі і небезпечні хімікати під дією атмосферних явищ потрапляють у землю, а потім — у річки, колодязі. Такий стан зберігання пестицидів та агрохімікатів призводить до забруднення навколишнього середовища, не виключає і можливість самозаймання, що спричинить забруднення атмосферного повітря та великих територій.
Який вихід із ситуації, що склалася? Для вирішення нагальних потреб необхідно залучати правоохоронні органи, прокуратуру.
Як мовиться в прислів’ї: «Поки грім не гряне — чоловік не перехреститься. Так і у нас, доки не трапиться якась біда, нікому діла немає до цих проблем. А от коли вже виникне якась надзвичайна ситуація, тоді і будуть створені відповідні комісії, і шукатимуть «крайнього». То чому б цю проблему не вирішити заздалегідь.
М.АНТОНЮК, завідувач сектором з питань цивільного захисту РУ МНС