До уваги одиноких пенсіонерів

Рішенням Уряду встановлено порядок виплати щомісячної державної соціальної допомоги на догляд одиноким пенсіонерам, яким виповнилося 80 та більше років, які потребують постійного стороннього догляду, у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1712 грн х 40% = 685 грн), які одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Винятком є:

  1. особи з інвалідністю внаслідок війни з числа військовослужбовців та інших осіб, яким призначено пенсію по інвалідності відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб»: I групи; II і III групи, які є одинокими і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду;

  2. особи, які належать до осіб з інвалідністю внаслідок війни відповідно до статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та одержують пенсію за віком, по інвалідності або за вислугу років (крім осіб, зазначених у підпункті 1 цього пункту): I групи; II і III групи, які є одинокими і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду.


До одиноких осіб, що мають право на догляд, належать громадяни, що не мають працездатних родичів, зобов'язаних за законом їх утримувати.
Перелік документів, необхідних для призначення допомоги на догляд:

  • заява;

  • декларація;

  • висновкок ЛКК, про необхідність постійного стороннього догляду;

  • соціальний рахунок у банку (за потреби).


Органи соціального захисту населення додають до заяви довідку про вид пенсії (згідно з електронною базою даних про одержувачів пенсії).
Допомога призначатиметься та виплачуватиметься з 1 січня 2020 року.
Консультацію можна отримати за номером телефону: 2-40-11.
Лілія ХРУЩ, директор департаменту праці та соціального захисту населення міської ради