ВЛАДА ЗАБОРОНИЛА, АЛЕ ТОРГУЮТЬ ВСІ!

ВЛАДА ЗАБОРОНИЛА, АЛЕ ТОРГУЮТЬ ВСІ!

Хто хоч раз бував у неділю на ринку «Урожай», добре знає, що туди в цей день без перешкод ні проїхати, ні пройти. На проїжджій частині вулиць, що ведуть до ринку, з обох боків стоять машини, звужуючи й без того вузькі дороги. На тротуарах — ледь не від автовокзалу — процвітає несанкціонована торгівля.
Міська влада вирішила — із цим треба боротися. Оскільки місць обабіч ринку, де можна обладнати парковки для автомобілів, місцеві чиновники поки що не бачать, то взялися за стихійну торгівлю. Для цього на минулому тижні провели «круглий стіл», за яким зібрали підприємців, які торгують за межами ринку, та представників контролюючих служб.
Наслідком жвавого обговорення стало рішення міського голови — кожного підприємця, котрий сьогодні торгує на підходах до ринку, забезпечити місцем на базарній площі. Тим більше, що представник дирекції «Урожаю» запевняв — близько 30% місць, призначених для торгівлі товарами промислової групи, у базарний день ніким не зайняті. Підприємці засумнівалися: мовляв, ці місця, що їм пропонують, — неперспективні з точки зору напливу покупців. Утім, їх переконували у протилежному.
Втілити в життя дане рішення міський голова доручив своїм підлеглим негайно. Отже, в неділю, що минула, на підходах до ринку ми мали б уже спостерігати вільні від торговельних точок тротуари. Але, як можна переконатися із наведеного фото, насправді все було не так.
Інспектори благоустрою на виконання рішення влади намагалися навести лад, виписували протоколи. Спочатку перспектива бути оштрафованим налякала деяких торгівців — вони спішно почали складатися. Однак вже опівдні торгівля на тротуарах вирувала як ні в чому не було. За один день викорінити традицію, що формувалася роками, владі виявилося не під силу.
Дивлячись у базарний день на вулиці, що ведуть до ринку «Урожай», стає дещо лячно. А що, як раптом якась надзвичайна ситуація? Як же тоді пожежному автомобілю чи «швидкій» вчасно дістатися куди треба? Доки рятувальники оминуть всі затори, спливуть дорогоцінні секунди… Тож владі, якщо це рішення було не «для галочки», варто діяти рішучіше. А одночасно й над парковками ще раз подумати. Та й асфальт на проїжджій частині давно вже слід підлатати. Як не як, центральний ринок — місце, яке регулярно відвідують тисячі людей.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА