ЗБЕРЕМО, ПОСОРТУЄМО, ПЕРЕРОБИМО!

ЗБЕРЕМО, ПОСОРТУЄМО, ПЕРЕРОБИМО!

\"ЗБЕРЕМО,Серед причин зростання кількості побутових відходів називають зростання населення, проте вчені довели, що кількість відходів зростає набагато швидше, ніж кількість населення. Отож причина полягає не у кількості, а у способі життя людей, які використовують все більше пакувальних матеріалів, виготовляють і купують неякісні товари, що швидко виходять з ладу, викидають речі замість того, аби знайти їм інше застосування.
Сьогодні наше місто породжує від 15 до 20 тисяч тонн відходів на рік. Якщо утилізація сміття й надалі вирішуватиметься примітивним вивезенням відходів на полігон, то у недалекому майбутньому це загрожує Новограду-Волинському екологічною катастрофою. Відчутно покращити ситуацію може запровадження роздільного сортування ТПВ, яке стартувало в місті. Першим стало ОСББ «Перспектива», де, до вже існуючих контейнерів, встановлено ще два додаткові: для скла — зеленого кольору і для пластику — жовтого кольору. Контейнери стандартного розміру, закритого типу з отворами, призначені виключно для прийому пластику, скла, а залишкові відходи викидатимуться у старі контейнери. На першому етапі додаткові контейнери встановлено в найбільших мікрорайонах, але в перспективі — встановлення контейнерів і на решті контейнерних майданчиках.
Отже, скляні пляшки, банки, бій скла слід викидати у контейнер зеленого кольору з надписом «СКЛО», пластикові пляшки та будь-яку пластикову тару викидати у контейнер жовтого кольору з надписом «ПЛАСТИК». Для зменшення об’єму, перед тим як викинути ПЕТ-пляшку, її потрібно зім’яти та відкрутити кришку.
Скільки часу потрібно новоград-волинцям для того, щоб звикнути сортувати скло, пластик та інші відходи? Питання непросте, але починати треба із кожної власної оселі. Адже ми відповідальні перед собою, своїми дітьми і внуками за всю ту шкоду, яку завдаємо природі, за порушення її бездоганної гармонії.
Відділ інформації та зв’язків з громадськістю міської ради