КОРОТКО — ПРО ГОЛОВНЕ

КОРОТКО — ПРО ГОЛОВНЕ

НАГОРОДА ЗА ДОБРЕ ВРЯДУВАННЯ
4 лютого в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва України міського голову Миколу Боровця було нагороджено грамотою міністерства. Міський голова Новограда-Волинського отримав цю відзнаку за особистий значний внесок у впровадження стратегії новацій та доброго врядування на місцевому рівні у 2009 році. Нагородження відбулося під час проведення Національного «круглого столу» з питань впровадження Європейської стратегії інновацій та доброго врядування на місцевому рівні.
У заході брали участь представники Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, ради Європи, посольства королівства Норвегії в Україні, швейцарського бюро співробітництва та розвитку, національних асоціацій місцевих та регіональних рад.
ЯК ПЛАТЯТЬ — ТАК І МАЮТЬ
Житомирщина і, зокрема, Новоград-Волинський, не є лідерами за рівнем заробітних плат в Україні. Середня заробітна плата по області складає 1750 гривень, а по місту Новограду-Волинському — 1374 гривні. За рівнем заробітної плати місто знаходиться на 5 місці в області після Коростеня, Малина, Житомира, Бердичева. Однак на Житомирщині є підприємства, де середній рівень заробітної плати у декілька разів переви — Малинська фабрика банкнотного паперу, робітники якої отримують всередньому 4 тисячі 649 гривень, на другому місці — Малинське дочірнє підприємство «Ізоляційні компоненти» — 3 тисячі 621 гривня, та замикає трійку лідерів товариство «Ельфа», що знаходиться у місті Коростені. Серед промислових підприємств Новограда-Волинського найбільшу заробітну плату отримують працівники ТОВ «Техна» — 2500 гривень. Що ж, досить непоганий показник і будемо сподіватися, що на нього рівнятимуться й інші підприємства нашого міста та району.
ГОТУЄМОСЯ ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ
На минулому тижні відбулося засідання організаційного комітету по відзначенню 139-ї річниці від дня народження Лесі Українки. З цієї нагоди планується провести ряд загальноміських заходів, серед яких — науково-практична конференція «З іменем Лесі в кожнім серці», міський конкурс читців поезії Лесі Українки, конкурс учнівських робіт «До Лесі наша думка лине», а також музично-літературне засідання плеяди паростків Лесиного краю «Вклонімось доземно жінці незборимій», яке відбудеться у літературно-меморіальному музеї Лесі Українки. У Палаці культури 25 лютого відбудеться театралізований вечір-розповідь «Родина Косачів. Звягельський період». Також ряд заходів планується провести централізованою бібліотечною системою та в гімназії імені Лесі Українки.
«АФГАНСЬКІ ДОРОГИ»
Протягом цих днів у нашому місті відбувається цілий ряд заходів, присвячених 21-й річниці виводу військ із республіки Афганістан та «Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав». З цього приводу відбулися загальні збори ветеранів, турнір з вільної боротьби серед підлітків. А 6 лютого у міському Палаці культури імені Лесі Українки зібрала повну глядацьку залу концертна програма «Афганські дороги». В розрізі цих заходів 13 лютого відбудеться перехідний кубок з волейболу, присвячений пам’яті земляків, які загинули в республіці Афганістан. І завершаться заходи 15 лютого проходженням колони ветеранів та мітингом з покладанням квітів.
РОЗПОЧИНАЄ СВОЮ РОБОТУ 29 СЕСІЯ МІСЬКОЇ РАДИ
18 лютого відбудеться пленарне засідання сесії міської ради. Серед основних питань будуть розглянуті: Програма виховної роботи з дітьми та молоддю, депутати заслухають звіт про виконання бюджету міста за 2009 рік.
Також на наступній сесії буде розглянуто План замовлень на надання первинної та вторинної медичної допомоги населенню міста Новограда-Волинського.
До речі, 9 лютого це питання розглядалося на засіданні координаційної ради, де міський голова зауважив, що такий проект розглядається вперше і викликаний він необхідністю визначитися — як буде розподілено фінансування Новоград-Волинського міськрайТМО між містом і районом, яке є спільною власністю, і яке обслуговує як міське, так і сільське населення.
Очікується, що після затвердження Плану замовлень на надання первинної та вторинної медичної допомоги населенню міста, спірне питання щодо дольового фінансування закладу буде вирішено.
А в перспективі виходом із ситуації було б створення на базі Новоград-Волинського міськрайТМО єдиного великого регіонального центру медицини, який, об’єднуючи навколо себе декілька сусідніх з нашим містом районних центрів, мав би відповідне своєму статусу фінансування та оснащення. Що значно підвищило б якість надання медичних послуг населенню.
КОЛИ РОЗПОЧНУТЬСЯ ЛІТНІ КАНІКУЛИ?
Скільки часу триватиме нинішній навчальний рік і коли розпочнуться літні канікули? Саме це питання не може не хвилювати школярів, їх батьків та педагогів. Адже цей навчальний рік особливий тим, що у зв’язку з епідемією грипу, зокрема його першою та другою хвилями, затягнувся карантин, і багато робочих днів просто випало з навчального процесу. Очікувалося, що через цю причину літні канікули розпочнуться пізніше, аніж завжди. Тож відповідно до першої статті Закону України «Про загальну середню освіту» навчальний рік з урахуванням навчальної практики та державної підсумкової атестації має бути завершено не пізніше 1 липня 2010 року.
У цьому навчальному році заняття у 1-11 класах завершуються 27 травня 2010 року. Свято останнього дзвінка та випускні вечори відбудуться 28 травня 2010 року.
Після завершення занять у 1-4 класах проводяться навчальні екскурсії, а у 5-8 класах і 10 класах — навчальні екскурсії та навчальна практика.
У випускних 9-х класах державна підсумкова атестація проводитиметься з 1 по 18 червня. Атестація в школі проводиться з 5 предметів: української мови, математики, географії, біології, а також іноземної мови чи іншого гуманітарного предмета за вибором навчального закладу. Державна підсумкова атестація з української мови для випускників 9 класів (диктант) проводитиметься 1 червня.
Державна підсумкова атестація для випускників 11 класів проводитиметься з 3 предметів, з 11 по 18 травня, у вигляді шкільних підсумкових контрольних робіт — з української мови (переказ), математики або історії України та одного предмета з навчального плану за вибором учня.
Лариса ГЕМБАРСЬКА