ДЕРЖАВТОІНСПЕКЦІЯ ПРОВОДИТЬ «ПЕРЕВІЗНИК»

Мета операції — попередження аварійності на пасажирському транспорті та посилення транспортної дисципліни цієї категорії водіїв. На даний час в усіх регіонах України працівники ДАІ ретельно перевіряють готовність автобусів, мікроавтобусів та іншого пасажирського автотранспорту до експлуатації на маршрутах. У першу чергу йдеться про справність запасних та аварійних виходів, їх укомплектованість, відповідність переобладнання транспортних засобів законодавчим нормам. Також здійснюється посилений контроль за дотриманням водіями режиму праці та відпочинку, проходженням обов'язкового технічного огляду автобусів перед виїздом на маршрут, а також належного реагування на допущені ними порушення Правил дорожнього руху. Одночасно проводяться цільові перевірки базових автопідприємств щодо виконання ними договірних умов з перевізниками (зберігання транспортних засобів, їх ремонту та належного утримання).
На вимоги керівництва Департаменту Державтоінспекції МВС України, ураховуючи тяжкість скоєних нещодавно на Дніпропетровщині та Київщині дорожньо-транспортних пригод на залізничних переїздах, у ході проведення заходів проводяться позачергові обстеження стану утримання залізничних переїздів. За результатами обстежень видаються відповідні приписи на усунення виявлених недоліків, винних посадових осіб буде притягнуто до адміністративної відповідальності. Про факти невиконання власниками залізничних переїздів заходів, спрямованих на підвищення безпеки їх експлуатації, будуть інформуватися органи транспортної прокуратури.
Також за результатами перевірок власникам залізничних переїздів направлено пропозиції щодо обладнання їх технічними засобами, що унеможливлюють виїзд транспортних засобів на колії на заборонний сигнал (шлагбауми, що перекривають усю ширину проїзної частини, загороджувальні бар'єри). Значна увага приділяється недопущенню порушень правил проїзду залізничних переїздів водіями транспортних засобів, у першу чергу тих, які перевозять пасажирів. З початку року працівниками Державтоінспекції виявлено понад 76 тис. таких порушень (за аналогічний період минулого року — майже 46 тис.).
У ході проведення операції «Перевізник» переглядаються існуючі маршрути пасажирських перевезень. У разі виявлення маршрутів, що проходять через регульовані залізничні переїзди, що не обслуговуються черговим працівником, ставитиметься питання про відкриття нових маршрутів.
За результатами цих перевірок, буде вжито відповідних заходів адміністративного впливу та за наявності підстав будуть направлені подання на анулювання ліцензій на право здійснювати пасажироперевезення.
С.ДМИТЕРЧУК, начальник Новоград-Волинського ВДАІ, капітан міліції