«ГОП-СТОП» АБО ВУЛИЧНІ ПОГРАБУВАННЯ

До міськвідділу міліції звернулася 19-річна дівчина із заявою про пограбування. Постраждала розповіла, що поверталася додому пішки. На годиннику було близько 22 години. По вул.Лянгуса ззаду до неї підбіг невідомий, схопив за шию і наказав віддати сумочку, що налякана дівчина й зробила. Зловмисник зник у невідомому напрямку.
Схоже повідомлення через декілька днів надійшло ще від однієї мешканки міста. О сьомій годині ранку жінка поверталася з роботи. Грабіжник накинувся на свою жертву по вул. Шевченка і зі здобиччю вмить розчинився у темних провулках.
Подібна заява надійшла невдовзі ще від однієї місцевої жительки. Потерпіла повідомила, що у неї викрали мобільний телефон. Проте, на відміну від попередніх випадків, жінку пограбували серед білого дня.
— За фактими цих злочинів порушено кримінальні справи, а міліція робить усе можливе, щоб встановити особи злочинців, — повідомив Віктор Дьомін, начальник міліції громадської безпеки. — Така неприємна тенденція спостерігається з настанням зимового періоду, — продовжив Віктор Валерійович. — З метою запобігання таким злочинам з працівниками патрульної служби щоденно проводяться відповідні інструктажі, розробляються маршрути руху з урахуванням оперативної обстановки, проводяться відпрацювання міста із залученням особового складу.
Звичайно, стовідсоткової гарантії захисту від вуличного «гоп-стопу» вам дати не зможе ніхто. Але правоохоронці вкотре наголошують, що запопігти біді або й унеможливити напад ви зможете самі, взявши на озброєння прості поради, які не потребують фізичної сили чи надмірних зусиль.

  • Пам’ятайте, вуличні грабіжники ретельно обирають свою жертву й часто стежать за нею.

  • У вечірній час, за можливості, зустрічайте своїх близьких (особливо жінок, підлітків і людей похилого віку) на зупинках громадського транспорту та проводжайте їх у разі від’їзду. Коли все-таки треба пізно повертатися, зателефонуйте рідним чи знайомим, щоб вони зустріли вас поблизу будинку чи на зупинці.

  • Ідіть додому освітленими вулицями, не вибираючи для скорочення шляху дворів чи темних провулків.

  • Ставтеся з недовірою до незнайомця, котрий просить на вулиці закурити, розміняти грошову банкноту. Можливо, це трюк, щоб здійснити напад або довідатися про вміст вашого гаманця.

  • Якщо ви чуєте, що вас переслідують, різко поверніться. Грабіжник, котрий збирається вихопити вашу сумку (пакет, шапку), майже завжди розраховує на те, що жертва може побачити його тільки зі спини, коли він тікатиме. Коли ж ви побачили його обличчя, — це може істотно послабити агресивні наміри нападника.

  • Якщо попереду себе ви помітили людей, котрі викликають побоювання, краще одразу перейдіть на інший бік вулиці або змініть маршрут та знайдіть безпечне людне місце.

  • Пізно ввечері жінкам не варто привертати увагу сторонніх осіб до своїх прикрас. Їх краще сховати під одягом або взагалі зняти. Також не рекомендується носити гроші й коштовності в сумочці. Покладіть їх у внутрішню кишеню одягу.

  • У разі зняття грошей з банкомата будьте пильні, звертайте увагу на те, щоб за вами ніхто не спостерігав.

  • Ніколи не показуйте привселюдно, що маєте при собі багато грошей. Тримайте у різних місцях великі та дрібні купюри. У транспорті не стійте біля дверей, оскільки у вас із рук можуть вихопити сумку хто-небудь із пасажирів, котрі виходять.

  • Якщо така біда загрожує комусь із вас, то не гаючи часу, телефонуйте «102». Запізнілий дзвінок значно знижує шанси затримати злочинців та повернути ваші речі.


Не будьте байдужими, якщо з кимось на ваших очах сталося таке нещастя. Допомагайте іншим — допоможуть і вам.
А.ВЛАСЮК, ст.лейтенант міліції