ШАХРАЇ ПІД ПСЕВДОНІМОМ «СОЦПРАЦІВНИКИ»

2 грудня з «благодійним» візитом до 77-річної жительки нашого міста завітали двоє невідомих — чоловік та жінка, котрі представилися працівниками служби соціального забезпечення. Спочатку бабуся й поставилася з недовірою до незнайомців, але коли ті сказали, що принесуть старенькій доплату до пенсії… Крім того, їй повідомили про те, що на пошті видають фальшиві купюри, та запропонували перевірити її заощадження. Шахраї таким чином дізналися, де жінка зберігає гроші. І, як не дивно, «спеціалісти» виявили підроблену купюру, яку запропонували обміняти.
Матеріальна допомога — це те, що сьогодні потребує чи не кожна людина, а, тим більше, одинока пенсіонерка. Бабуся, почувши радісну новину, забула про пильність і легко пішла на поводу шахраїв, запросивши їх у оселю. Для отримання доплати до пенсії та для заміни підробленої купюри бабусі потрібно було написати лише дві заяви. Поки старенька намагалася виводити розбірливо літери під диктовку чоловіка, його напарниця тим часом обнишпорила помешкання старенької. Здобиччю шахраїв стали 1500 грн.
Отримавши бажане, «псевдосоцпрацівники» пообіцяли, що передадуть заяву, куди належить, і вже незабаром листоноша принесе обіцяні гроші.
Та ж жінка, з цієї пари «соцпрацівників», за описом потерпілої, навідалася до місцевої жительки,
1930 р.н., учасниці Великої Вітчизняної війни. Чоловік тим часом чекав на спільницю в автомобілі неподалік від будинку. Бабуся отримала пропозицію придбати автомобіль «Таврія» за шаленими знижками для пенсіонерів — 3000 грн. Жінка вміло розмалювала старенькій свою, тобто, новорічну акцію. Проте, для того, аби отримати авто, їй потрібно спочатку надати заставу — у сумі 1000 грн. З надією на краще, бабуся віддала гроші «соцпрацівниці», котра мала оформити усі необхідні документи. Лише після візиту шахрайки жінка повідомила сина про «щасливу» покупку, і той зателефонував у міліцію.
За словами потерпілих, на вигляд чоловіку близько 40 років, 175-180 см на зріст, середньої статури, волосся темне, коротке. Був одягнутий у светр сірого кольору та чорні штани. Жінка, віком 30-35 років, зріст — 160-170см, середньої статури, волосся фарбоване світле, довжина волосся — до плечей, обличчя продовгувате, ніс видовжений. Була одягнута у коротку дублянку світлого кольору з хутряним коміром світло-коричневого кольору, чорні штани та чорні жіночі чоботи.
Крім того, відомо, що зловмисники пересуваються на автомобілі марки «Шевроле Авео» чорного кольору з тонованим склом, державний номер АІ 2997 АО.
Правоохоронці звертаються до жителів міста та району з проханням бути пильними. З особливою увагою та пересторогою ставитися до незнайомців, котрі представляються соцпрацівниками, працівниками благодійних фондів або іншими добродіями, пропонують привабливі пропозиції (доплата до пенсії, допомога у вигляді пропозиції купити товари за зниженими цінами, обміняти закордонні купюри на нові).
Пам’ятайте! Перш, ніж впускати таких незнайомців до оселі, необхідно переконатися у правдивості їхніх слів. Для цього ви маєте право попросити пред’явити документи, що засвідчують їхню особу, запитати телефон керівника чи установи, де вони працюють зателефонувати, чи ж просто порадитися з рідними, близькими або сусідами. Якщо у вас виникли підозри, то ви також можете зателефонувати до міліції за номером: «102», 5-22-25 (цілодобово), яка перевірить вашу інформацію.
А.ВЛАСЮК, ст.лейтенант міліції