ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ

Одним із пріоритетних напрямків прокурорської діяльності є здійснення нагляду за додержанням законів, спрямованих на захист прав і свобод неповнолітніх.
Відповідно до наказу Генерального прокурора України від 15.04.2004 року №6/1гн основними завданнями прокурорів на цьому напрямі є: захист прав і свобод неповнолітніх, гарантованих Конституцією України, Конвенцією ООН про права дитини, законами України; нагляд за додержанням законів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, на які покладено обов’язки щодо захисту прав дітей, профілактики правопорушень і бездоглядності; нагляд за додержанням законності в діяльності спеціальних установ для неповнолітніх: приймальників-розподільників, притулків, загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних училищ соціальної реабілітації, центрів медико-соціальної реабілітації.
При здійсненні Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою діяльності на вказаному напрямку роботи у першому півріччі 2008 року були виявлені випадки неналежного виконання службовими особами окремих установ, розміщених на території Новоград-Волинського району своїх службових обов’язків, унаслідок чого порушувались права і свободи неповнолітніх.
Так, у поточному році проведено перевірку у відділі освіти Новоград-Волинської райдержадміністрації щодо дотримання чинного законодавства про працю неповнолітніх.
Законодавством України права дитини у сфері праці та працевлаштування чітко визначені та захищенні певним порядком та вимогами. Зокрема, Конвенцією про права дитини, ратифікованою Постановою Верховної Ради України №789-12 від 27.02.1991 року передбачено, що для забезпечення права дитини на захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може становити небезпеку для здоров’я, бути перешкодою в одержанні освіти чи завдати шкоди її здоров’ю, фізичному, духовному, розумовому, моральному та соціальному розвитку, держави-учасниці вживають законодавчі заходи для забезпечення вказаних вимог, зокрема, встановлюють мінімальний вік для прийому на роботу.
У статті 188 КЗпП України вказано, що не допускається на прийняття на роботу осіб молодше 16 років. Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків.
Як встановлено перевіркою, в загальноосвітніх школах району мають місце порушення законодавства про працю неповнолітніх.
Згідно з Указом Президента України №186/2008 від 3.03.2008 року «Про проведення весняної толоки з озеленення та благоустрою» було передбачено проведення озеленення та благоустрою виключно у містах та інших населених пунктах.
Директор Калинівської ЗОШ 1-2 ступенів Жигун І.Й. видав наказ №16 від 14.03.2008 року, яким надав дозвіл на залучення учнів 5-9 класів на посадку лісу.
8.03.2008 року, під час учбового процесу, учні Калинівської загальноосвітньої школи в кількості 25 чоловік виконали роботу з посадки лісових культур у 102 кварталі Піщівського лісництва державного підприємства «Новоград-Волинського лісомисливського господарства». Дітьми було висаджено в грунт близько 4000 саджанців.
За фактично виконану дітьми роботу у 102 кварталі Піщівського лісництва директором Калинівської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів 10 квітня 2008 року були отримані кошти у розмірі 476 грн. 65 коп.
Лише в ході проведення прокурорської перевірки, 20 травня 2008 року, директором Калинівської ЗОШ 1-2 ступенів Жигуном І.Й. на спеціальний рахунок відділу освіти Новоград-Волинської РДА перераховано зароблені учнями школи кошти в сумі 476,65 грн. на ремонт школи.
У ході перевірки встановлено, що учні Калинівської ЗОШ 1-2 ступенів на роботу до державного підприємства «Новоград-Волинське лісомисливське господарство» не приймалися, роботу виконували під час учбового процесу, серед учнів 5-9 класів працювали діти, які не досягли чотирнадцятирічного віку.
Аналогічні порушення вимог законодавства про працю дітей мали місце в Повчинській загальноосвітній школі 1-3 ступенів.
Так, директором Повчинської загальноосвітньої школи 1-3 ступенів Малиновським О.М. у березні 2008 року було організовано роботу учнів 9-11 класів з посадки лісових культур на території Піщівського лісництва державного підприємства «Новоград-Волинське лісомисливське господарство», яку виконувало 29 дітей протягом 2 днів. Кошти за виконану дітьми роботу отримав заступник директора Повчинської загальноосвітньої школи 1-3 ступнів Грищенко В.І. в сумі 1340 грн.
У зв’язку з тим, що виявлені порушення вимог чинного законодавства про працю, спрямованого на захист прав дітей, можуть негативно вплинути на їх здоров’я, фізичний, духовний та соціальний розвиток, міжрайонним прокурором на адресу голови Новоград-Волинської райдержадміністрації було внесене подання, яке на даний час розглянуте та задоволене, директорів Калинівської та Повчинської загальноосвітніх шкіл притягнено до дисциплінарної відповідальності.
О.КАЙДАНОВИЧ, помічник Новоград-Волинського міжрайонного прокурора, юрист 1 класу