ПІСЛЯ ЗВЕРНЕННЯ ГАЗЕТИ КОМУНАЛЬНИКАМ ДАЛИ ПРИПИСИ ЛІКВІДУВАТИ БУРУЛЬКИ

ПІСЛЯ ЗВЕРНЕННЯ ГАЗЕТИ КОМУНАЛЬНИКАМ ДАЛИ ПРИПИСИ ЛІКВІДУВАТИ БУРУЛЬКИ

Із цих фото видно, що бурульками завдовжки з метр буквально обвішані деякі новоградські багатоповерхівки. Часом лід звисає прямо над тротуаром або над входом до під’їзду житлового будинку. Зрозуміло, що рано чи пізно, відчутний шматок криги таки зірветься. І де гарантії, що в цей час унизу нікого не буде?
Чекати в розрахунку, що невдовзі потепліє і проблема ліквідується сама по собі, — звісно, можна, проте зволікання може обернутися лихом. «На харків’янку впала 5-кілограмова бурулька. Від смерті жінку врятувала шапка...», «У Санкт-Петербурзі від падіння льодової брили з даху будинку загинув шестирічний хлопчик...». Повідомлення про такі трагедії час від часу з’являються у ЗМІ протягом зими.
У міській владі на запитання, чи планують новоград-волинські служби вжити якихось заходів, аби убезпечити городян від можливого падіння льоду, — спочатку нічого конкретного не відповіли. Лише натякнули, що збивати бурульки — це витратно. Адже в більшості випадків, щоб до них дістатися, — потрібна автовишка.
Щоправда, через день ми таки отримали офіційну відповідь за підписом відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради. У ній влада, зокрема, повідомляє, що «міський голова Володимир Загривий поставив завдання перед керівниками ОСББ та комунальних підприємств Новограда-Волинського вжити заходи для огородження небезпечних ділянок та видалення великих наростів криги, використовуючи всі доступні засоби».
«Йдучи повз будинки у період танення снігу, необхідно обходити ділянки, де звисають бурульки, бути особливо уважним», — йдеться далі у повідомленні відділу інформації.
Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій міської ради Василь Лень пояснив, що відповідальність за безпеку тієї чи іншої будівлі покладена на її власника або ж на організацію, що займається утримуванням і експлуатацією. Приміром, у ситуації з житловими будинками ліквідацією льодяних «шапок» на дахах багатоповерхівок мають перейматися керівники ОСББ.
Між іншим, якщо лід, що упаде з даху, когось травмує, — проти власника будівлі або ж керівника ОСББ може бути порушена кримінальна справа, — нагадують у міліції. На щастя, у травматологічному відділенні міськрай ТМО завірили, що станом на 2 березня таких випадків ще не було. Втім, додають медики, — сезон тільки починається…
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА