СТЕРЕЖІТЬСЯ ШАХРАЇВ З ФАЛЬШИВИМИ ГРОШИМА

На початку липня на подвір’я жительки Новоград-Волинського району післяобідньої пори зайшов молодий парубок. Хлопець, привітавшись, розпочав розмову з погоди, а дійшов до «казки» про гроші. Мовляв, у селі проїздом, зламалась машина, терміново треба купити запчастину, а має лише валюту в євро, і розміняти тут ніде, і до району не дістатись. Незнайомець не лінувався теревенити й так заговорив 64-річну пенсіонерку, що та погодилась допомогти нещасному, який пообіцяв, як тільки но зможе, відразу поверне жінці її гроші. Запорукою власної чесності залишив 500 євро. Таким чином довірлива бабуся винесла і віддала хлопцеві в руки 350 гривень власних заощаджень.
На повернення парубка чекала декілька днів, допоки сусіди уважно не роздивились залишену ним купюру — червоненькі 500 євро виявились всього лиш сувеніром. Оговтавшись від такого неприємного сюрпризу, пенсіонерка зателефонувала до міліції.
Як з’ясували дільничні Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області, того дня незнайомець заходив до господи ще одного жителя цього ж села. 26-річний хлопець, на жаль, також повірив його байкам і допоміг «розміняти» 200 доларів США, віддавши пройдисвітові 1,5 тисячі гривень власних грошей. Його ж здобутком стали дві сувенірні купюри номіналом по 100 доларів США кожна.
Наразі, повідомив заступник начальника міськвідділу Андрій Подік, особу підозрюваного встановлено. Це житель одного з сіл району, ніде не працює і старанно уникає зустрічі з міліціонерами. Втім, його затримання неминуче, як і притягнення до відповідавльності за шахрайство.
Минулого тижня повідомлення про виявлення підроблених грошей надійшло із Володарськ-Волинського району. Працівник приватного кафе під час перерахунку каси виявила купюру номіналом 500 гривень із ознаками підробки. Згодом було встановлено, що розрахувався нею 28-річний місцевий житель, якого тепер також активно розшукують міліціонери.
Наразі вирішується питання про порушення відносно молодика кримінальної справи за ст.199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї) Кримінального Кодексу, якою передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 12 років.
Алла ВАЩЕНКО, ВЗГ УМВС України в Житомирській області