НЕЗВАЖАЮЧИ НА ТРУДНОЩІ, — ТРЕБА ПРАЦЮВАТИ!

НЕЗВАЖАЮЧИ НА ТРУДНОЩІ, — ТРЕБА ПРАЦЮВАТИ!

\"НЕЗВАЖАЮЧИЗ року в рік — серед кращих підприємців міста — директор ТОВ «Герус-Сервіс-Термінал» Володимир Адамович Герус. З одного боку — це велика честь, а з другого — копітка робота, за результатами якої і приходить визнання. «Як вам працюється у непростих умовах економічної нестабільності?» — з таким запитанням ми звернулися до Володимира Адамовича.
— Як на мене, то немає особливої різниці — за якої економічної ситуації працювати, адже робота — вона завжди робота. У нас нема часу мітингувати, нам — митникам — чітко поставлені завдання, тож треба працювати згідно з графіком — з 9-ї до 18-ї. Наприклад, коли запроваджували електронну декларацію, саме наш термінал першим в історії Житомирської митниці її оформив. Це здавалося нереальним, але дві доби напруженої праці — і є результат!
— Ви тривалий час очолюєте митний термінал, тож маєте можливість порівнювати ситуацію — торішню із сьогоднішньою?
— Що стосується кількості вантажів, які проходять через термінал, то вона зросла у кілька разів. Це, насамперед, завдячуючи таким підприємствам як «Церсаніт» та «Техна». У свою чергу, зменшилися поставки підприємців, особливо тих, хто займався деревиною. Вочевидь, саме з лісом стало більше порядку, ніж раніше.
— Логічно було б припустити, що і доходи бюджету зросли?
— Так і є. Ми тільки за 8 місяців поточного року сплатили близько 288 тис. грн. різних податків.
— Володимире Адамовичу, як відомо, з 1 квітня запроваджений новий Податковий кодекс. Є якісь труднощі у зв’язку з цим?
— Я би не сказав, що виникають труднощі. Адже ми працюємо на загальній системі оподаткування, тобто завжди сплачували всі податки у повному обсязі. Що ж стосується підприємців-спрощенців, то тут є проблема — тепер ми не можемо віднести у затрати суми, заплачені їм. Я вважаю, що це непродумано і багатьом не до вподоби. Але знову підкреслю — це закон і його потрібно дотримуватися.
— Тоді сформулюю питання трішки інакше: кому було легше починати свій бізнес — вашому поколінню чи нинішнім молодим підприємцям?
— Як на мене, зважаючи на сьогоднішні реалії, — це і законодавство, і кредитна політика, і конкуренція — нам було легше стартувати. Хоча це зовсім не означає, що не варто починати новий бізнес, просто він має бути серйозно продуманим і справді новим, якого ще ніхто не розвиває.
— До сказаного я би додав і про технічне оснащення сучасного підприємця. Адже у ХХІ столітті — кругом новітні технології, той, хто ними володіє, неодмінно йтиме попереду конкурентів. Чи не так?
— Погоджуюся. На нашому підприємстві матеріально-технічна база оновлюється кожні 8 місяців — відповідно до чергового розпорядження по митниці. Одразу міняється уся комп’ютерна техніка, переходимо на ще швидший Інтернет. Вся територія має бути захищена відеоспостереженням, інформація реєструється у базі даних на 2 терабайти, а у нас відеореєстраторів аж три. Уявіть тільки цей колосальний об’єм даних!
— Які особисто ви бачите проблеми вітчизняного підприємництва?
— Про всі недоліки говорити можна довго… Я скажу про те, що мене особисто турбує. Сьогодні дуже бракує робочих рук. Багато українських майстрів їздять на заробітки за кордон, повертаються звідти і маємо картину — ціни за їхню роботу — вже європейські, а якість часто-густо — ще українська. Є ще таке поняття «шабашники», всі розуміють, про що мова. То треба, щоб вони не «шабашили», а переходили на підприємницьку діяльність. І от тут уже держава має їм створити нормальні умови для бізнесу.
Хотілося б також, щоб самі громадяни ставилися до підприємців не як до «буржуїв». Адже ми такі самі люди, як і всі.
— А що позитивного ви відмітите?
— Важко переоцінити ту роботу з прикрашення міста, що своїми силами зробили місцеві підприємці. Погляньте на центр міста: скільки ошатних магазинів, кафе з’явилося останніми роками. І робота ця продовжується, а, значить, у виграші всі ми — громада Новограда-Волинського. Хотілося б, щоб було більше можливостей для розвитку.
— Спасибі за розповідь. Вітаємо з наступаючим святом, усіх вам гараздів!
Розмовляв Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ