У КОРИДОРАХ ВЛАДИ

У НАШОМУ МІСТІ ЗАВЕРШУЮТЬСЯ КОНКУРСИ НА КРАЩИЙ БЛАГОУСТРІЙ БУДИНКІВ ТА УСТАНОВ
Вже дев’ятий рік поспіль за ініціативи міської жіночої організації проводиться гарний, яскравий конкурс «Моє квітуче місто». Жінки-організатори конкурсу, а це — переважно керівники освітніх, медичних та культурних установ, члени жіночого клубу «Лесині мальви» разом зі своїми трудовими колективами, учнями та студентами роблять наше місто заквітчаним, привабливим, чистим та затишним. За роки проведення конкурсу понад 40 мешканців ставали його переможцями. Серед них — Людмила Панасюк, Валентина Поліщук, Галина Королюк, Галина Тичина, Людмила Онищук, Ніна Благодир та багато інших. Родзинкою цьогорічного свята квітів буде квітковий карнавал та представлення квітів Полісся. Збір учасників карнавалу — 10 вересня, о 12.30, біля літературно-меморіального музею ім.Лесі Українки, від якого хода пройде до площі Лесі Українки. Запрошуємо всіх бажаючих до участі у карнавалі.
Цього ж дня переможці конкурсів «Моє квітуче місто» та «Зелений Звягель» будуть відзначені грошовими винагородами та цінними подарунками.
Запрошуємо всіх городян на урочисте підведення підсумків цих конкурсів, що відбудеться 10 вересня, о 13 годині, на площі Лесі Українки.
МІСЬКИЙ ГОЛОВА СВОЇМ РОЗПОРЯДЖЕННЯМ СТВОРИВ РОБОЧУ ГРУПУ
Вона щоденно протягом місяця проводитиме перевірки суб’єктів, що здійснюють торгівлю у невстановлених місцях. Мета її діяльності — забезпечити санітарне благополуччя під час продажу продовольчих товарів, створити умови для безпечного руху транспорту та пішоходів, недопущення здійснення торгівлі з рук у невстановлених місцях. Така робоча група створена на прохання підприємців для забезпечення рівноцінних умов при здійсненні торгівлі. Порушники Правил торгівлі притягуватимуться до відповідальності у відповідності до чинного законодавства України.
ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ТОПОНІМІЧНОЇ КОМІСІЇ
Під головуванням заступника міського голови Валентина Костюка відбулося засідання топонімічної комісії виконавчого комітету міської ради. Обговорювалося близько десяти звернень від громадських організацій та громадян міста. Зокрема підтримано ініціативу ради старійшин щодо увічнення пам’яті шанованого в місті вчителя — першого у Житомирській області Заслуженого вчителя України, кавалера ордена Леніна Романа Яковича Герасимчука. Саме він у свій час ініціював створення у Новограді музею Лесі Українки. На згадку про знаного вчителя, котрий дав дорогу в життя сотням школярів та передав секрети вчительської професії багатьом педагогам, на приміщенні ЗОШ №3 буде встановлено меморіальну дошку. Члени топонімічної комісії обговорювали також пропозицію щодо встановлення в місті пам’ятного знаку учасникам декабристського руху, котрі ще у ХІХ столітті вели боротьбу за права людини та мріяли про створення держави слов’янських народів. Без позитивного розгляду залишилося звернення мешканців вулиці ім.Героя Радянського Союзу, уродженця нашого міста Павла Сірагова. Їх прохання полягало в тому, щоби повернути вулиці стару назву Урицького. Зробити це вже неможливо, оскільки рішення, прийняте виконавчим комітетом більше року тому, зворотної сили не має.
До розгляду деяких інших питань порядку денного топонімічна комісія ще повернеться після того, як буде більш досліджена необхідна для прийняття рішення інформація. Зокрема мова йде про необхідність архівного підтвердження фактів захоронення на території міста 35-ти колишніх воїнів УПА. Не зовсім доречною є пропозиція щодо увічнення пам’яті Маршала Рокоссовського у нашому місті. Адже ім’я цієї поважної особи закарбоване у назві однієї з міських вулиць, на будинку, де проживав Костянтин Костянтинович, встановлено меморіальну дошку, він також удостоєний високого звання Почесний громадянин Новограда-Волинського. Вирішено найближчим часом розробити та затвердити Порядок та відповідні критерії щодо увічнення пам’яті відомих земляків та видатних особистостей нашої держави на теренах міста.
НАШІ — В МІСТІ ДОЛИНА
Делегація з Новограда-Волинського на чолі із заступником міського голови Валентином Костюком на запрошення керівництва м.Долина відвідала святкові заходи, присвячені Дню міста. Новоград-Волинський та Долину (Івано-Франківська область) пов’язують партнерські відносини учасників Програми сталого розвитку місцевих громад ООН. Долиняни гостинно зустрічали запрошених, підготувавши чимало різноманітних культурно-мистецьких заходів, розрахованих на людей різних вікових груп та вподобань. Для іногородніх та зарубіжних делегацій організатори свята провели екскурсію з елементами справжнього екстріму до Карпатського заповідника — «Скелі Довбуша» — із переходом через так звану «чортову ущелину». За два дні перебування учасники делегації мали змогу насолодитися виступами «Долинських віртуозів» — талановитих виконавців джазової музики, гри на цимбалах, скрипці, інших народних та класичних музичних інструментах.
Гарне враження залишилося після участі у святі бойківського меду та ремесел, у ході якого можна було скуштувати різні види цього цілющого продукту, напої з нього, а також побачити майстер-класи ковалів, гончарів, ткаль, художників та вишивальниць міста і району. Спеціально створене журі з числа відомих пасічників України провело конкурс та нагородило тих, чия продукція набрала найбільшу кількість балів. А ще в програмі свята були концерти, змагання і не тільки спортивні, а й із риболовлі, з конкурсом серед рибалок та традиційною юшкою. Без сумніву, свято вдалося на славу, відрізнялося бойківським національним колоритом. Гості звернули увагу на велику любов населення до рідного краю, високий рівень духовності та значення віри в повсякденному житті та побуті. І, напевне, як наслідок, ні вдень, ні ввечері ми не побачили таких, хто розпивав би спиртне на лавках або гуляв, втрачаючи рівновагу під дією алкоголю.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради