ВІЗИТ ЛИТВИНА МИНУВ ДИНАМІЧНО

Програма перебування Голови Верховної Ради України Володимира Литвина 1 вересня у Новограді-Волинському виявилася надзвичайно насиченою. Володимир Михайлович побував на святковій лінійці у ЗОШ №9, яка в цьому році святкує 90-літній ювілей, взяв участь в урочистому відкритті нового приміщення восьмої школи, привітав командування й особовий склад 30-ої окремої механізованої бригади із 70-річчям від дня заснування частини, був присутнім на освяченні хреста на дзвіниці новозбудованого храму Свято-Миколаївської парафії УПЦ у «Морському». Також Голова Верховної Ради України представив громадськості міста і району нового голову РДА С.І.ЛАВРЕНЮКА.
У круговерті цих подій Володимир Литвин зна­йшов час для спілкування з журналістами. Прес-конференція відбулася у восьмій школі. Пропонуємо вашій увазі ключові тези:

— Яких, на вашу думку, реформ потребує українська система освіти, щоб дипломи наших вищих навчальних закладів визнавалися в інших країнах?
— Головне — чітко визначити структуру навчальних закладів, забезпечити їхнє оснащення. В ідеалі на потреби освіти має витрачатися щонайменше 10% від ВВП. Сьогодні ми не дотягуємо навіть до 7%. Повинна бути повага до вчителя. І цього, очевидно, достатньо. Звертаюся до батьків, щоб вони народжували більше дітей, адже нині школи — напівпорожні. Приміром, у Новограді школи завантажені тільки на 70%.
— Яке ваше бачення реформування місцевого самоврядування?
— Передусім, потрібно передати більше повноважень на місцевий рівень, надати відповідні фінансові можливості. У тому числі — в плані збору податків. Бюджет має формуватися знизу догори, а так, як зараз, — навпаки. Все, що потрібно для повноцінної діяльності державних органів, виконання державою своїх зобов’язань, — має йти «нагору», решта — залишатися на місцях. Не останнє питання — скорочення апарату, зменшення бюрократії.
— Питання щодо можливого об’єднання міста Новограда-Волинського й району в одну адміністративно-територіальну одиницю.
— 56-тисячний Новоград-Волинський — оптимальний у плані управління. Але доцільність такого кроку треба вивчати, враховувати настрої людей, щоб їх не збурити.
— Прокоментуйте нещодавні заяви Олексія Пукача, затриманого у «Справі Гонгадзе», а також ваше ставлення до того, що суд зобов’язав Мельниченка публічно вибачитися перед вами за попередні звинувачення.
— Мені взагалі це питання нецікаве. Коментувати маячню немає потреби. У кожної людини є два життя: одне — яким вона живе, друге — яке їй приписують. Я не бачу жодних підстав, щоб ходити, опустивши голову.
Підготував Олег БРЮХАНОВ