РІВЕНЬ РЕЦИДИВНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ ЗМЕНШИВСЯ

Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою вивчено причини вчинення у 2011 та 2012 роках повторних злочинів особами, які перебувають на обліку в Новоград-Волинському міжрайвідділі кримінально-виконавчої інспекції.
Підставами взяття на облік засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, в КВІ є надходження копії вироку суду та розпорядження судді про набрання вироку законної сили. Як правило, в той же день засуджена особа ставиться на облік в КВІ, відповідні повідомлення направляються працівниками інспекції до Новоград-Волинського МВ, в СГІРФО, за місцем роботи/навчання засудженого, в разі необхідності — у відділ кримінальної міліції у справах дітей. Зняття з обліку засуджених здійснюється у відповідності до вимог кримінально-виконавчого законодавства, а саме у зв’язку із відбуттям строку покарання (закінчення іспитового строку), скасуванням вироку, амністією, засудженням за вчинення нового злочину, смертю засудженої особи, зміною засудженою особою постійного місця проживання. Зняття засудженої особи з обліку після відбуття покарання здійснюється за рапортом працівника інспекції, затвердженим начальником підрозділу інспекції. Зняття засудженої особи з обліку з інших підстав здійснюється у день надходження відповідних документів до інспекції, в разі необхідності з долученням відповідного судового рішення. Про дату та підстави зняття засудженої особи з обліку робляться відповідні записи в журналі обліку засуджених осіб та на першій сторінці обкладинки особової справи. Під час проведення перевірки розбіжностей статистичних та облікових даних кримінально-виконавчої інспекції фактичній чисельності осіб, які перебувають на обліку, та тих, які вчинили повторні злочини, не виявлено.
З метою організації профілактичної та виховної роботи із засудженими за місцем проживання працівниками інспекції, як правило, в той же день направляються відповідні повідомлення до Новоград-Волинського МВ. Незважаючи на це, профілактична робота дільничними Новоград-Волинського МВ проводиться неналежним чином, що було підставою для реагування міжрайпрокуратурою впродовж 2011-2012 років. За місцем роботи засуджених працівниками КВІ направляються відповідні повідомлення та витребовуються характеризуючі дані. На даний час на обліку в КВІ перебуває 22 неповнолітніх засуджених. Під час перевірки встановлено, що працівниками ВКМСД неналежним чином проводиться профілактична робота, оскільки пояснення від неповнолітніх засуджених відбираються у відсутності батьків або ж педагогів, без роз’яснення прав, передбачених Конституцією України.
Працівниками Новоград-Волинського міжрайвідділу КВІ спільно з працівниками Новоград-Волинського МВ періодично проводяться спільні перевірки за місцем проживання засуджених осіб, в тому числі з особами, схильними до вчинення правопорушень. Щоквартально кримінально-виконавчою інспекцією надаються списки підоблікових осіб по кожному виду покарання окремо. Спільно зі спостережними комісіями заслуховуються особи схильні до протиправної поведінки, надається допомога в поновленні втрачених документів, або в отриманні документів, що посвідчують особу, а також у вирішенні інших соціально побутових проблем. Молоді видається направлення для відвідування лекцій в Центрі для дітей, сім’ї та молоді, а також особам зацікавленим у працевлаштуванні видаються направлення до міського Цент­ру зайнятості. Організовуються екскурсії до установ виконання покарань, проводяться відеолекції в навчальних закладах з метою недопущення вчинення злочинів неповнолітніми.
У випадку наявності відповідних даних, що свідчать про ухилення від відбування покарання, направляється подання до суду про скасування звільнення та направлення засуджених у місця позбавлення волі. Впродовж 2012 року засудженим винесено 41 письмове попередження, до суду направлено 10 подань про скасування іспитового строку.
Впродовж 8 місяців 2011 року повторні злочини вчинили 8 осіб, із них 2 осіб — у стані алкогольного сп’яніння, в тому числі 1 — неповнолітній. Двоє осіб із числа вказаних навчаються, один — працює. Вчинено злочинів середньої тяжкості — 2, тяжких злочинів — 6. В 2012 році двоє осіб вчинили повторні злочини без обтяжуючих вину обставин. Вказані особи на час вчинення злочину не працювали та не навчались. В більшості випадків з особами, які вчинили повторні злочини неналежним чином проводилась профілактична робота дільничними інспекторами міліції.
Профілактична робота серед засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, та контроль за їх поведінкою працівниками Новоград-Волинського МВ здійснюється неналежним чином. Міжрайпрокуратурою постійно проводяться перевірки та щоразу виявляються факти відсутності профілактичної роботи з боку СДІМ та ВКМСД, а також неналежного її проведення, внаслідок чого впродовж 8 місяців 2011 року внесено 4 документи реагування. За аналогічний період в поточному році міжрайпрокуратурою внесено 6 документів реагування.
Незважаючи на зменшення рецидивної злочинності в Новоград-Волинському районі, в подальшому виникає потреба в більш відповідальному ставленні до своїх службових обов’язків з боку працівників Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області щодо проведення індивідуально-профілактичної роботи з особами, засудженими до кримінальних покарань, не пов’язаних із позбавленням та обмеженням волі, що дасть змогу ще більше зменшити рівень скоєння повторних злочинів.
Д.ГРЕСЬКО, прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури, юрист 3 класу