«Традиційного» подорожчання перед святом продуктів цього року не буде

Для любителів вишуканого та смачного новорічного застілля є дві новини: хороша та погана. Почнемо з хорошої: суттєвого подорожчання продуктів напередодні Нового року цього разу не буде, адже деякі вже й до свят подорожчали на 20-40%. Погана ж новина полягає в тому, що, незважаючи на це, для більшості українців смаколики та делікатеси будуть недоступними на тлі того, що заробітна платня не змінилася, а у декого навіть скоротилася, й це не сприяє купівельній спроможності.
Святкове меню 2015 (рік Кози) має обов’язково включати різні молочні продукти та рецепти зі сметаною, сиром. Нині молоко — 14 грн./1,5 л, сметана збирана — 14 грн./півлітра, домашній сир — від 15 грн./шматочок.
Також на столі мають бути страви з сирих овочів і багато зелені: огірки — 35-40 грн./кг, помідори — 25 грн./кг, болгарський перець — 50-55 грн./кг, пекінська капуста — 8 грн./кг, білокачанна — 2,50-3 грн./кг, зелена цибуля — 50 грн./кг, морква та червоні буряки — 3,50 грн./кг, шампіньйони — 25-28 грн./кг. Картопля — 20 грн./відро, цибуля — 3-3,50 грн./кг, часник — 25 грн./кг, зелень петрушки та кропу — 40-50 грн./кг.
Яке ж свято без цитрусових! Мандарини — 17,50-19 грн./кг (Грузія), 19-22 грн./кг (Італія), апельсини — 22-25 грн./кг, лимони — 20-28 грн./кг, ківі — 30-35 грн./кг, хурма — 30-35 грн./кг, гранати — 35 грн./кг, банани — 17-19 грн./кг, яблука — 6,50-10 грн./кг, виноград — 23-27 грн./кг.
Щодо м’яса: поребрина — 40 грн./кг, фарш — 50-55 грн./кг, ошийок, биток, філейка — 60-65 гр./кг, підчеревина — 48-55 грн./кг, яловичина — 40-70 грн./кг.
Традиційно на столі має бути домашня птиця: гуска — 120-150 грн./тушка, курка — 70-120 грн./тушка, індичка — 150-250 грн./тушка та кролик — 90-140 грн./тушка.
Фермерські яйця — 14-16 грн./десяток, домашні — 27-28 грн./десяток, перепелині — 12 грн./20 шт.
Жива риба — 16,50-40 грн./кг, заморожена — 30-100 грн./кг, копчена — 30-140 грн./кг, солена — 28-55 грн./кг. Ціна на червону рибу та на ікру зросла протягом року більше, ніж удвічі — 100-300 грн./кг. Тому по деяких найменуваннях вони недосяжні пересічному громадянинові й будуть розраховані на дуже вузький прошарок населення.
Найголовніший атрибут свята — вітчизняне шампанське — від 33 грн./за пляшку.
Підготувала Ольга ДЕМЧУК