За завідомо неправдиві повідомлення про скоєння злочину — кримінальна відповідальність!

Працівники Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області звертають увагу на необхідність активізації профілактичної роботи щодо попередження вчинення злочинів, передбачених статтею 259 КК України — «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності».
— На сьогодні наша держава, як і весь український народ, веде боротьбу з терористичними угрупуваннями на Сході України, і всі сили спрямовані на припинення бойових дій та захист мирного населення. Громадська свідомість громадян зросла в рази, та все ж окремі особи і їх поплічники намагаються залякати мирних людей або ж створити обставини, що можуть негативно вплинути на мирні плани керівництва держави. Саме з цих мотивів, а інколи — «жартів», у різних містах України повідомляють про замінування вокзалів, житлових будинків, державних установ чи підприємств, що спонукає населення до занепокоєння, — розповідає начальник Новоград-Волинського міськвідділу міліції Сергій Рябошапка.
У ході розслідування таких повідомлень з’ясовується, що вони були неправдиві, а факти про замінування (про які повідомляли невідомі особи правоохоронні органи) підтвердження не знайшли.
Правоохоронці наголошують, що завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності є суспільно небезпечним діянням. За вказаний злочин передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 5 років. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, карається позбавленням волі на строк від 2 до 7 років.
Інна ВОВЧЕНКО, Новоград-Волинський МВ