Державна реєстрація народження з пропуском строку

Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше, як через один місяць від дня народження дитини. Підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є: медичне свідоцтво про народження, медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу. Ці документи подаються для державної реєстрації народження дитини, яка досягла одного року і більше.
У разі несвоєчасної державної реєстрації народження, в графі «Для відміток» актового запису про народження зазначаються поважні причини пропуску місячного строку або реквізити протоколу про адміністративне правопорушення. У разі подання до органу державної реєстрації актів цивільного стану дубліката медичного свідоцтва про народження, державна реєстрація народження здійснюється після перевірки за даними, вказаними в цьому документі, факту проведення державної реєстрації народження за місцем народження дитини, за місцем проживання батьків дитини на момент її народження.
Відсутність актового запису про народження підтверджується повним витягом із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність актового запису цивільного стану. Якщо заява про державну реєстрацію народження дитини, яка досягла одного року і більше, надійшла після закінчення одного року з дня народження дитини і до досягнення нею 16 років, то державна реєстрація народження проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання дитини на загальних підставах, але після перевірки наявності державної реєстрації народження за місцем народження дитини, за місцем проживання батьків дитини на момент її народження або за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян. У цих випадках одночасно подається один із документів, медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, а також довідка з місця проживання дитини.
За відсутності такої довідки дані про місце проживання дитини можуть бути підтверджені паспортом або паспортним документом одного з батьків чи законних представників дитини. Водночас подаються документи, що підтверджують походження дитини. Складений актовий запис про народження із зазначенням після порядкового номера: «Державна реєстрація з пропуском строку» включається до книги поновлених актових записів про народження. Якщо в результаті перевірки виявлено актовий запис про народження, який зберігається на тимчасово окупованій території України, то відділ державної реєстрації актів цивільного стану поновлює його в установленому законодавством порядку.
Якщо закладом охорони здоров’я встановлено, що вік підкинутої, знайденої дитини становить рік і більше, складений актовий запис про народження включається до книги поновлених актових записів про народження. Після порядкового номера актового запису зазначається: «Державна реєстрація з пропуском строку». Водночас подаються документи, що підтверджують походження дитини. Складений актовий запис про народження із зазначенням після порядкового номера: «Державна реєстрація з пропуском строку» включається до книги поновлених актових записів про народження.
У разі досягнення дитиною 16 років, державна реєстрація її народження може проводитися за її особистою заявою з пред’явленням паспорта та відповідно до законодавства, яке регулює порядок поновлення актових записів цивільного стану.
А.ФЕДОРЧУК, головний спеціаліст