Дебют наших спортсменок у танцях на пілоні

Дебют наших спортсменок у танцях на пілоні

Першопрохідцям завжди нелегко, але хто сказав, що їх це лякає? В усякому разі так можна сказати про тренера ДЮСШ Лілію Прокопчук. Саме вона цьогоріч отримала відзнаку «Прорив року» у міському рейтингу популярності «Гордість міста». Лілія ще п’ять років тому започаткувала у Новограді заняття з «полденсу» («танець на пілоні») і віднедавна очолила секцію з жіночого гирьового спорту, а сьогодні її вихованки з обох видів спорту вже мають вагомі результати. І якщо про перемоги дівчат у гирьовому спорті (на чемпіонаті області) ми вже писали, то повернення вихованок Лілії Прокопчук з чемпіонату України з танців на пілоні — тема нова і дуже цікава.
Цей вид спорту для України, тим паче, для нашого провінційного міста, новий. На чемпіонаті у Києві, до речі, виступали лише представниці обласних центрів. До того ж, наших сусідів — ані Житомира, ані Рівного — там не було. Тому Новоград-Волинський вирізнявся вже тим, що наші спортсменки — Наташа Сосновська і Даша Гончарик — попри сильне представництво з боку інших міст і власний дебют, у підсумку вибороли четверте місце. Участь у чемпіонаті тренер справедливо вважає неоціненним досвідом і запорукою професійного росту спортсменок. Цікаво, що наймолодшій спортсменці змагань на пілоні — шість років, а найстаршій — 45!
Для тих, хто не в курсі, полденс поєднує у собі елементи акробатики та гімнастики. Ті, хто вбачає у ньому схожість зі стриптизом, — дуже помиляються. Найперше тому, що будь-який натяк на еротизм у виступах на пілоні засуджується з боку журі, а трюки на шестах спортсменки виробляють такі, що видовище виходить справді заворожуюче. У полденсі існує близько двохсот трюків на шесті. Як розповідають спортсменки, цей вид спорту — досить травматичний. Тому сила і гнучкість загартовуються під час багатогодинних виснажливих тренувань, а вправи на пілоні, у поєднанні з гирьовим спортом, дозволяють дівчатам досягати кращих результатів. Тож вони обіцяють, що нові здобутки у спорті, — не забаряться.
Юлія КЛИМЧУК