Сто клітинок — і тисяча таємниць

Сто клітинок — і тисяча таємниць

Із 3 по 5 квітня у Новограді-Волинському проходив чемпіонат Житомирської області з шашок на дошці зі ста клітинок. Змагання проводилися серед хлопчиків і дівчат у трьох вікових групах — 1992, 1999 і 2005 р.н.
У старшій групі найкращими в області стали студенти-медики Андрій Данилюк і Анастасія Ковальчук (тренер-викладач медколеджу Володимир Бистрицький, чемпіон міста серед медпрацівників).
У середній віковій групі серед хлопців призерами стали В.Романюк, Д.Слюсарчук (ЗОШ №7, тренер В.В.Ішков). Серед дівчат найкраще зіграли спортсменки Токарівської школи — Н.Букацька, Т.Бойко, Н.Матвійчук, І.Лук’янчук.
Наполеонівський напір до перемоги показали вихованці молодшої групи ДЮСШ — А.Цвіляк, Є.Слюсарчук, Ю.Литвинець.
До речі, перший чемпіонат СРСР із міжнародних шашок був розіграний ще у 1954 році. Нагадаємо, що у російських шашках — 64 клітинки, 12 шашок; міжнародні шашки — 100 клітинок і 20 шашок. Якщо у шахах і шашках деякі варіанти можна завчити, то у стоклітинкових — це неможливо.
Щорічні чемпіонати з цього виду проводять практично по всій Європі. А в 2003 році чемпіоном Європи став наш земляк Олександр Гонгальський. Принагідно додамо, що великим любителем шашок був і Наполеон. Відома комбінаційна ідея, яку відкрив Наполеон, відтоді названа його ім’ям.
А.ГАЗАРОВ, голова обласної федерації шашок