Як не захворіти на варикоз вен

Варикозне розширення вен — це збільшення вен, зміна їхньої форми і зменшення еластичності. Частіше вражаються вени ніг. При такому розширенні вени просвічують або набрякають під шкірою у вигляді звивистих тяжів чи вузлів. Швидкість руху крові у розширених венах зменшується, що нерідко призводить до розвитку в них тромбів (тромбофлебіт).
Один із ранніх симптомів — відчуття важкості в нижніх кінцівках, особливо після того, як ви довго постояли. Часто наприкінці дня ноги набрякають. При ходінні ноги стомлюються. Вночі можуть з’являтися тупий або пронизливий біль, судоми в ногах.
Серйозним ускладненням варикозного розширення вен є тромбофлебіт — закупорка вени згустком крові (тромбом) з розвитком запалення стінки судини. Виникає як ускладнення інфекційного захворювання або результат переходу запального процесу з рани; іноді як ускладнення після пологів.
У розвитку тромбофлебіту суттєву роль відіграють підвищена здатність крові до згортання, уповільнення руху крові та зміни стінки вени. Тромби, що утворилися у венах, можуть із часом розсмоктатися; в інших випадках вони можуть закупорити судину і порушити процес кровообігу. Тромб може відірватися і потоком крові може бути перенесений в кровоносні судини інших органів, викликаючи закупорку цих судин. Особливо небезпечним стає закупорка судин у легенях, серці та головному мозку.
При тромбофлебіті вени напружені, болючі при дотику, шкіра над ушкодженою ділянкою червоніє, підвищується температура тіла, частішає серцебиття. Лікувати тромбофлебіт потрібно тільки за призначенням і під наглядом лікаря, іноді доводиться вдаватися до хірургічного втручання.
Виникненню варикозного розширення вен сприяє:

  • генетична схильність;

  • вагітність;

  • ожиріння;

  • спосіб життя. Ризик розвитку варикозу збільшується при довгостроковому перебуванні в положенні сидячи або стоячи, постійних статичних навантаженнях, особливо — пов’язаних із підйомом вантажів. Несприятливий вплив на перебіг захворювання надають корсети, що сприяють підвищенню внутрішньочеревного тиску, і тісний одяг — здавлюються магістральні вени в області пахових складок;

  • особливості харчування. Імовірність розвитку варикозу збільшується при малому вмісті в раціоні фруктів і сирих овочів. Дефіцит грубої клітковини призводить до хронічних запорів, а деяких корисних речовин — до порушення відновлення структури венозної стінки;

  • порушення гормонального балансу. Певний вплив на розвиток захворювання надає широке поширення засобів гормональних контрацептивів і гормональних препаратів.


Попередження розвитку варикозного розширення вен:

  • не носіть тісних поясів, підв’язок та інших стягуючих елементів одягу;

  • усувайте все, що заважає нормальному кровообігу;

  • уникайте тривалого сидіння. Якщо є можливість, то сидячи або лежачи піднімайте ноги;

  • не стійте подовгу, а якщо немає можливості уникнути довгого стояння, то через кожні 15 хвилин зводьтеся навшпиньки;

  • після роботи кращий відпочинок для ніг — повільна прогулянка пішки на невеликі відстані. Краще підніматись сходами пішки, ніж користуватися ліфтом;

  • при ожирінні треба схуднути, дуже корисне для ніг плавання, навіть просте ходіння по воді;

  • щодня протягом години піднімайте ноги до рівня вище серця;

  • під дією вологого повітря маленькі вени на ногах можуть надуватися та лопатися, в таких випадках необхідно лягти на спину і для зупинки кровотечі накласти тугу пов’язку;

  • добрий лікувальний ефект дає бинтування еластичним бинтом. Його накладають вранці у ліжку, необхідно трохи підняти ногу, стопа повинна бути під прямим кутом до гомілки.


Починайте бинтувати від пальців стопи до нижньої третини стегна або до коліна, залишивши п’ятку відкритою. Замість бинта можна використовувати еластичну панчоху. Жінки з невеликим варикозним розширенням вен можуть носити еластичні колготки.
К.ШНАЙДЕР, лікар-судинний хірург міськрайТМО