Як «Мальви» у Пирогові святкували Зелені свята

Як «Мальви» у Пирогові святкували Зелені свята

Нещодавно наш православний люд відзначив велике християнське свято Трійцю, яке у народі ще називають «Зелені свята». Звісно, нам тепер відомо, що будь-яке християнське свято співзвучне із прадавніми дохристиянськими звичаями й обрядами. І Зелені свята не є винятком.
Під час цих свят дівчата «завивали вінки на всі святки», господарі клетчали хати, обійстя, двори (заквітчували зеленим гіллям липи, клена, татарським зіллям, чебрецем, полином), відбувалися цікаві обрядодійства, які дещо відрізнялися, у відповідності до етнорегіону. В північних районах «Водили Куста (Куща)», у центральних — «Водили Тополю». Наші предки поклонялися деревам і бачили у них живих істот, а саме, духів померлих предків.
Фольклорний гурт «Мальва» Палацу дітей та молоді на Зелені свята перебував у Києві, у Національному музеї архітектури і побуту України, де відтворив давній обряд «Водіння Куста». Дівчата, заквітчані зеленими вінками, йшли від хати до хати, співаючи кустових та русальних пісень: «Там, де Куст ходить, там жито і пшениця добре родить».
Дзвінко лунала на всю вулицю русальна пісня «На гряной неділі, русалки сиділи. Ой рано».
У такий спосіб дівчата намагалися задобрити русалок, аби вони їх не чіпали, бо хлопці бачили їх на русальному тижні. Та дівчат не злякаєш, бо знають, що при собі полин треба мати, як до лісу йти.
А хто ж був Кустом? Та, звісно, Катруся — найрозумніша, найхитріша, наймиліша дівчина, прибрана в зелень так, що лише видно личко.
Дівчата бажали господарям щастя, здоров’я, добробуту. Привітавши господарів, вони гостинно обдарували цукерками та грішми: «Тож дай, Боже, і нам, і вам за рік діждати і в мирі Куста стрічати».
На території музею зранку відбувалася служба у всіх церквах. Фольклорний гурт «Мальва» (молодша і середня групи) виступив на сцені з веснянками, дитячими іграми, забавами, хороводами, закликаннями пташок. Тепло зустрічали дітей із Новограда-Волинського кияни. Завершилася творча поїздка екскурсією по ботанічному саду, де все розквітало і пишалося буйною зеленню. Адже після Зелених свят починалося літо.
Матеріал Палацу шкільної молоді