Грієтеся на сонечку? Обережно: теплові та сонячні удари

Коли стовпчик термометра невпинно росте, а сонце все дужче припікає, людям слід уважніше прислухатися до свого самопочуття. У такі дні суттєво зростає ризик отримати сонячний чи тепловий удар.
Сонячний удар — стан, який розвивається в результаті тривалої дії сонячних променів на голову та верхню частину шиї в спекотну погоду. Тепловий удар — результат загального перегрівання організму, в тому числі під впливом сонячних променів. Також даній патології сприяють духота, безвітряна погода, переїдання, синтетичний або теплий одяг, розпивання спиртних напоїв.
При перегріванні організм захищається від високої температури за допомогою підвищеного потовиділення. З іншого боку, при цьому з потом відбуваються втрати солей і рідини, що призводить до підвищення температури тіла і ще більшого перегрівання.
Чутливість до тепла, як і до сонячних променів, різна та індивідуальна. Найбільшому ризику підлягають діти та люди похилого віку. А також можуть сприяти ендокринні порушення, захворювання серця і судин, гіпертонія, гіпотонія, вегетосудинна дистонія, прийом алкоголевмісних напоїв у спеку тощо.
Нерідко сонячний удар виникає разом із тепловим ударом. Механізм виникнення, процеси, що відбуваються в організмі, і заходи першої допомоги при сонячному і тепловому ударі практично не відрізняються.
Ознаками теплового і сонячного ударів є: запаморочення, головний біль, прискорене серцебиття, нудота, холодний піт, почервоніння шкірних покривів, занепад сил. У критичних випадках людина під дією сильного тепла чи сонячних променів може втратити свідомість, а температура тіла може підвищитися до +41°С.
Якщо тепловий чи сонячний удар стався на вулиці, то потерпілого необхідно негайно помістити в тінь, максимально звільнити від одягу, щоб шкіра охолоджувалася, і укласти так, щоб ноги були розташовані вище, ніж голова. Якщо людина перебуває у свідомості, то корисно пити воду невеликими ковтками, вода повинна бути кімнатної температури. Потерпілий, який втратив свідомість, обов’язково повинен бути доставлений до лікувального закладу для подальшого обстеження і лікування.
Щоб убезпечитися від теплового чи сонячного удару, — дослухайтеся до наступних порад:

  • уникайте тривалого перебування під прямими сонячними променями. Носіть світлий одяг зі світлих кольорів із натуральної тканини — синтетичний та тісний одяг прискорює процес теплообміну;

  • голову необхідно захищати головним убором (панамка, хустинка тощо) навіть у похмуру погоду;

  • для захисту очей використовуйте сонцезахисні окуляри та козирки;

  • максимально обмежуйте перебування на сонці, особливо дітей та людей похилого віку, з 10 до 17 години;

  • перебування на пляжі з плесканням у воді і плаванням для дітей повинно тривати не більше 10-15 хв., дітям підліткового віку — до 30 хвилин. Купання у першій половині дня краще закінчувати о 10-10:30. Купання у другій половині дня бажано проводити з 17 до 19-20 години;

  • суворо забороняється спати під сонцем. На пляжі чи відпочинку використовуйте тіньові завіси;

  • протягом дня забезпечуйте себе та дітей достатньою кількістю питної води (не менше 2 літрів) та вживанням рідини (чай зелений, компоти, соки тощо). Не рекомендується вживати занадто холодні напої;

  • категорично забороняється у спеку вживати спиртні напої;

  • організовуйте широкий доступ свіжого повітря до приміщень, при цьому не допускаючи протягів;

  • при наявності у приміщеннях кондиціонера, різниця між температурою даного приміщення і температурою на вулиці не повинна перевищувати +10°С.


І.КРАВЧЕНКО, завідувач відділенням анестезіології та інтенсивної терапії міськрайТМО