Як повернути депозит із проблемного банку?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Я півроку тому поклала гроші в доларах США на депозит у Новоград-Волинському відділені одного з великих банків. По закінченню строку депозиту я звернулася в банк, щоб отримати кошти, але банкіри відмовили мені їх віддавати з посиланням на постанову НБУ від 03.06.2015 р. за №354. При цьому я не заперечувала проти отримання вкладу частинами. Чи правомірні дії банкірів, та як мені повернути гроші?
Лариса Г., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
У даному випадку дії банкірів є протиправними та такими, що суперечать вимогам чинного законодавства.
Дійсно, 04.06.2015 р. набула чинності Постанова Правління Національного банку України від 03.06.2015 р. за №354 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України».
Згідно з п.7 даної постанови, уповноважені банки мають право достроково повертати вклади, залучені в іноземній валюті за всіма типами договорів, крім вкладів, залучених із видачею іменних ощадних (депозитних) сертифікатів зі строком їх обігу не менше шести місяців, у національній валюті за курсом купівлі іноземної валюти уповноваженого банку на день проведення операції.
Відповідно до п.10 Постанови Правління Національного банку України від 03.06.2015 р. за №354 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України», уповноважені банки зобов’язані обмежити видачу (отримання) готівкових коштів в іноземній валюті або банківських металів із поточних і депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати в межах до 15000 грн. на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом Національного банку України.
Зазначена вимога поширюється на видачу (отримання) готівкових коштів як у межах України, так і за її межами, незалежно від кількості рахунків клієнта в одному банку.
Таким чином, дана постанова не надає права банкам не повертати депозити, а лише обмежує їх видачу в межах до 15000 грн. на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом Національного банку України.
Більше того, нормативним актом, який регулює дані правовідносини та має вищу юридичну силу, в порівняні з постановами НБУ, є Цивільний кодекс України.
Згідно зі ст.1058 ЦК України, за договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов’язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.
ВИДИ БАНКІВСЬКИХ ВКЛАДІВ
Договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку (строковий вклад).
Договором може бути передбачено внесення грошової суми на інших умовах її повернення.
За договором банківського вкладу на вимогу, банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.
Умова договору банківського вкладу на вимогу про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є нікчемною.
За договором банківського строкового вкладу, банк зобов’язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом із спливом строку, визначеного у договорі банківського вкладу.
Повернення вкладникові банківського строкового вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом на його вимогу до спливу строку або до настання інших обставин, визначених договором, можливе винятково у випадках, якщо це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу. (Дана норма — в редакції Закону №424-VIII від 14.05.2015 р., а тому не поширюється на вклади, які були розміщені до цієї дати, а, отже, навіть строкові вклади, розміщені до 14.05.2015 р., банк зобов’язаний повернути достроково за вимогу вкладника.).
Якщо вкладник не вимагає повернення суми строкового вкладу зі спливом строку, то встановленого договором банківського вкладу, або повернення суми вкладу, внесеного на інших умовах повернення, після настання визначених договором обставин, договір вважається продовженим на умовах вкладу на вимогу, якщо інше не встановлено договором.
ПРОЦЕНТИ НА БАНКІВСЬКИЙ ВКЛАД
Банк виплачує вкладникові проценти на суму вкладу в розмірі, встановленому договором банківського вкладу.
Якщо договором не встановлений розмір процентів, то банк зобов’язаний виплачувати проценти у розмірі облікової ставки Національного банку України.
Банк має право змінити розмір процентів, які виплачуються на вклади на вимогу, якщо інше не встановлено договором.
У разі зменшення банком розміру процентів на вклади на вимогу, новий розмір процентів застосовується до вкладів, внесених до повідомлення вкладників про зменшення процентів, зі спливом одного місяця з моменту відповідного повідомлення, якщо інше не встановлено договором.
Встановлений договором розмір процентів на строковий вклад або на вклад, внесений на умовах його повернення у разі настання визначених договором обставин, не може бути односторонньо зменшений банком, якщо інше не встановлено законом.
Умова договору щодо права банку змінювати розмір процентів на строковий вклад в односторонньому порядку є нікчемною.
Проценти на банківський вклад нараховуються від дня, наступного за днем надходження вкладу у банк, до дня, який передує його поверненню вкладникові або списанню з рахунка вкладника з інших підстав.
Проценти на банківський вклад виплачуються вкладникові на його вимогу зі спливом кожного кварталу окремо від суми вкладу, а невитребувані у цей строк проценти збільшують суму вкладу, на яку нараховуються проценти, якщо інше не встановлено договором банківського вкладу.
У разі повернення вкладу, виплачуються усі нараховані до цього моменту проценти.
Згідно зі ст.526 Цивільного кодексу України, зобов’язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.
Отже, із вищевикладеного вбачається, що у банкірів не має жодної правової підстави не повертати депозит по закінченню терміну вкладу, та в умовах самоусунення від проблем вкладників із боку Національного банку і «закривання очей» на протиправні дії банкірів, єдиним способом захисту залишається звернення в суд.
При цьому, враховуючи актуальність даної проблеми, я, як начальник юридичного відділу, готовий надати індивідуальні консультації для передплатників та читачів газети «Звягель».