Незабутні майстер-класи, оригінальні вироби та великий ярмарок — «Містечко майстрів» знову дивує!

Незабутні майстер-класи, оригінальні вироби та великий ярмарок — «Містечко майстрів» знову дивує!

Щороку жителі Новограда-Волинського та гості міста на три дні поринають у неймовірну атмосферу свята «Лесині джерела». Хоча програма значно зазнала змін, проте не можна було б уявити свято без «Містечка майстрів» — заходу з багатими традиціями. Цього року організатори свята розділили «Містечко майстрів» та ярмарок, адже з кожним роком «містечко» стає все більше відомим, про що свідчить збільшення кількості майстрів з усієї України та зростання кількості відвідувачів.
Оригінальністю виробів вражали не лише майстри, які у нашому місті вперше, а й ті, хто вже був, але відтоді вдосконалив свої уміння.
Привернули увагу цікаві вироби Людмили Лисюк із Рівного. Вона виготовляє українську ляльку-мотанку, втілюючи власні ідеї. Тому її вироби незвичайні — це оригінальні невеличкі магнітики або ж ляльки на шпильках. Займається цим Людмила вже 5 років, а ціни на її вироби становлять 20-50 грн. Сама майстриня про своє захоплення розповідає так: «Взагалі я вишиваю авторські технології. Я — ще й художник, люблю працювати з кольорами, і всі ляльки виходять різні. У кожної з них — різна палітра, однакових не знайдете. Я, як той художник, тільки він змішує кольори, а я — нитки. Люди моїми виробами цікавляться, залишаються задоволеними».
Цікаві авторські роботи представила Наталя Орженік із Романова. Вона займається різьбою по дереву. Гості містечка могли собі придбати традиційні іграшки або ж картинки, на яких, здебільшого, було вирізане зображення кицьки. «Різьбленням я займаюся більше 8 років. Навчилася цьому сама, можливо, таке уміння перейшло від дідуся. Це — моє хобі, і роблю все для себе, для душі. Процес виготовлення залежить від настрою, можна щось виготовити за день, а щось — і за тиждень», — розповідає майстриня. Люди ж помітно цікавилися її роботами, а ціни на вироби стартували від 15 грн., а на картинки — від 50 грн.
Із подивом відвідувачі розглядали роботи Тетяни Савки з Житомира, адже не мали гадки, з чого вони виготовлені. Майстриня займається тістопластикою, або виробами з солоного тіста. Про своє заняття розповідає так: «Цим займаюся вже 12 років із великим інтересом. Я — кондитер, тому мені стало цікаво попрацювати саме з солоним тістом. Процес виготовлення однієї роботи займає від 3 до 5 годин, бо довго сохне. Це — моє хобі, так я відпочиваю, адже коли ліплю, то отримую насолоду. Відвідувачі виробами цікавляться, певно, здивовані, що виготовлені вони із тіста. Купують і залишаються задоволеними». Ціна на вироби — 15-50 грн. Родзинкою робіт стало те, що на кожній картинці є своє прислів’я, яке відповідає тематиці. Наприклад: «Кого кохає, з тим і зітхає».
Не лише роботами, а й майстер-класом зацікавив коваль Юрій Заєць із Ружинського району. Займається цим все життя. Працює у кузні, вдома також має кузню. Своєю справою майстер живе. Це тяжка і сумлінна робота, якій потрібно повністю віддаватися. «Цього я навчився у діда. Мене зацікавило, що з чогось елементарного можна зробити гарну річ. Якщо братися до роботи, то потрібно мати настрій та натхнення, хоча буває, що вони приходять вже під час роботи. Я дуже хочу зробити ковану люстру, ліжко, але до цього ще не доходять руки, адже і так маю багато справ», — розповів коваль про своє захоплення, не відриваючись від роботи.
Окрім цих виробів, ще було багато чого захоплюючого. Хтось дивував вишивками, хтось — виробами з бісеру. Одні пригощали відвідувачів бубликами, а інші — вином власного виробництва. Відвідувачі купували як вироби з дерева, так і оригінальні прикраси ручної роботи.
На запитання: «Чи виправдало «Містечко майстрів» ваші сподівання?», відповіді відвідувачів були однозначні: «Так» і «Безперечно».
Ірина, 19 років: «Правду кажучи, я думала, що цього року «Містечко майстрів» буде невеликим, зважаючи на невтішні події в Україні. Я щаслива, що помилилася. Це «Містечко майстрів» виявилося дуже цікавим, я придбала багато виробів і для себе, і для друзів. До мене навіть приїхала подружка із Львівщини, щоб подивитися на наше «Містечко майстрів». Чесно? Вона була у захваті! Помітно, що цього разу «містечко» було більшим, відповідно, й асортимент виробів урізноманітнився. Дякую організаторам, що у нашого міста є така цікава родзинка».
Наталія Михайлівна, 55 років: «Моя родина вдячна організаторам свята, які зуміли зберегти таку чудову традицію як «Містечко майстрів», незважаючи на війну. Ми вже всі втомилися від поганих новин, а «містечко» дало змогу трохи відволіктися. Кожного року я дивуюся і пишаюся, яка багата наша Україна на таланти. Я чекала «містечко», щоб придбати своїм онукам вишиванки, адже тут завжди чудовий асортимент. Також для дому я придбала цікаві вироби, картину. Я повністю задоволена «містечком». Воно, як і завжди, виправдало мої сподівання».
Сподіваємося, що задоволеними залишилися всі: організатори, майстри, відвідувачі. Приємно, що хоч раз на рік Новоград-Волинський може прийняти в себе майстрів зі всієї України. Це — неповторне, оригінальне видовище, яке змушує ненадовго, але забути про проблеми, негаразди і насолоджуватися побаченим.
Людмила ПЕТРУК
Фото автора