Що таке остеопороз та як його попередити

Остеопороз — системне захворювання скелета, при якому кістки втрачають міцність і стають крихкими, інколи настільки крихкими, що найменше падіння, удар або, навіть, різкий рух можуть призвести до їхнього перелому. У більшості випадків міцність кістки залежить від рівня кальцію та інших мінералів.
Найбільш поширеними проявами остеопорозу є переломи кісток хребта, стегна та зап’ястя. Остеопороз вражає більше жіночу стать, хоча суттєва загроза є і для чоловічого населення. У віці 30-35 років починається втрата кісткової тканини, яка є універсальним феноменом біології людини.

ПРИЧИНИ ЗАХВОРЮВАННЯ
Організму для підтримки нормальної роботи всіх систем постійно потрібні мінеральні речовини. Кісткова тканина — щось на зразок складу, в якому зберігається «недоторканний запас» мінеральних речовин. Коли їх у їжі не вистачає, то організм запозичує їх у кісток. Постійне запозичення призводить до того, що кістки стають крихкими, порожнистими та менш щільними, відбувається втрата кісткової тканини, зменшення її маси й у результаті — остеопороз, підвищена ламкість кісток через нестачу в них кальцію.
Фахівці виділяють дві групи чинників ризику для жінок: традиційні й сучасні. Традиційно розвитку остеопорозу сприяє зниження кальцію з віком (особливо в період менопаузи). Другим чинником є виснаження внутрішніх запасів кальцію в період вагітності й годування грудьми.
А ось до сучасних передумов захворювання медики зараховують також дієти для схуднення, гіподинамію (малорухливий спосіб життя), тривале лікування препаратами кортикостероїдних гормонів, паління, яке все частіше стає шкідливою звичкою серед жінок. У нас сформувалися неправильні стереотипи хар­чу­вання — ми їмо багато рафінованих продуктів та ігноруємо продукти, багаті на кальцій.
Основними клінічними ознаками остеопорозу є біль у кістках, найчастіше в поперековому чи грудному відділах хребта, повільне зменшення зросту, зміна постави, прогресуюче обмеження рухової активності хребта, втрата маси тіла, а пізніми і загрозливими — переломи. До факторів ризику відносять проживання в йододефіцитних регіонах та зонах підвищеної радіації, що є актуальним для України, зокрема, Житомирської області.
Основою лікування остеопорозу будь-якого генезу є раціональне харчування, фізична активність пацієнта, відмова від шкідливих звичок. Надзвичайно важливим є досягнення якомога більшої кісткової маси в період статевого дозрівання, запобігання негативному впливу екзогенних та ендогенних чинників на кісткову тканину (нераціональне харчування, гіподинамія, хронічні інфекції, інтоксикації, захворювання органів травлення тощо).
Остеопороз — захворювання, у профілактиці якого велика роль відводиться харчуванню.
Для запобігання розвитку остеопорозу слід вживати збагачену їжу кальцієм та вітаміном Д. Джерелами вітаміну Д є природне сонячне світло, яєчні жовтки, морська риба, печінка, молоко.
Багатими на кальцій є наступні продукти: лосось, сардини, яйця, сири, молочні продукти, овочі (броколі), фрукти (банани, апельсини, в тому числі — натуральні соки), салат, соєві, боби, мигдаль, лісові та волоські горіхи, кунжут, висівки.
Проте не слід забувати про їжу, яка не приносить користі здоров’ю: зловживання солоною їжею (сіль сприяє посиленому виведенню кальцію з сечею), хот-догами, гамбургерами, піцою, картоплею фрі — весь «фаст-фуд», до того ж, у ньому міститься вкрай мало корисних речовин. Сюди належать також оброблені продукти швидкого приготування, у тому числі — багато разів заморожені продукти, консервовані супи та овочі, пакетні овочеві соки, алкоголь, кава, маргарин, спреди та інші продукти, що містять гідрогенізовані жири, газовані напої (особливо з високим вмістом фосфору).
Ведення активного та здорового способу життя (у тому числі — щоденна фізична зарядка, прогулянки), раціональне харчування запобігатиме розвитку остеопорозу та усуватиме його негативні наслідки, покращуючи життя людини.
КІЛЬКА ПОРАД У ПОПЕРЕДЖЕННІ ОСТЕОПОРОЗУ
Пам’ятайте, що попередження остеопорозу тримається на «трьох стовпах». Перший із них — це адекватна віку регулярна фізична активність. Вона допомагає зміцнити м’язи і кістки. Крім того, сильні м’язи виконують захисну роль для кісток.
По-друге, необхідно регулярно приймати сонячні ванни для достатнього синтезу в організмі вітаміну Д. Як? У жодному разі — у найспекотніші години. Для синтезу необхідної організму кількості вітаміну Д достатньо сонячного опромінення рук людини протягом 10 хвилин щодня (використовуючи сонцезахисні креми для обличчя, вух, шиї).
І головне — необхідне правильне і якісне харчування з достатнім вмістом мікроелементів у харчовому раціоні. І не треба забувати, що профілактику остеопорозу в цих трьох напрямках необхідно починати з раннього дитинства.
М.ТРОЦЬКА, завідувачка Орепівською АЗПСМ