Порожній портфель до школи не понесеш… Або скільки цього року коштують збори до школи?

Збирати дітей до школи батькам цьогоріч доводиться на тлі військового конфлікту та економічної кризи в Україні. Мало того, що через аномальну спеку цілком можна отримати сонячний удар, ще й вартість шкільного начиння викликає цінові удари по гаманцях і свідомості батьків. Їм можна поспівчувати у цій непростій ситуації. Проте, слід пам’ятати: від того, з яким настроєм учні і батьки зовсім скоро підуть до школи, — залежить успішність навчання. Тож, запасаємося терпінням і відправляємося на шкільні базари та у магазини купувати усе необхідне. Спробуємо з’ясувати, скільки ж цього року коштує зібрати до школи першокласника?
Вибір шкільної форми — найперше випробування для батьків. Усі розуміють, що форма має бути якісною, бо від цього залежить не лише зовнішній вигляд, а й здоров’я дитини. Тому краще купувати одяг з натуральних тканин. Але, як стверджують продавці, сьогодні батьки все частіше обирають дешевші варіанти. Вибір форм — досить великий, ціновий діапазон у нашому місті коливається.
Для хлопчиків шкільна форма обійдеться у 650-1200 гривень. Вартість піджака від іноземного виробника в окремих магазинах сягає 700-1000 грн.
У такому, звісно, дитина виглядатиме стильніше — з модними нашивками на ліктях, у клітинку чи з кольоровою ниткою на швах. Проте й серед наших виробників є такі, що зарекомендували себе досить гідно. Купуючи дешеву форму, розраховуйте, що через півроку, цілком можливо, її доведеться поміняти або ж ремонтувати.
Зручний вихід, якщо форма для вашого хлопчика виявилася не дуже «крутою», — кольорові сорочки і краватки, що допоможуть внести яскравість у повсякденний образ. Вартість сорочок — 130-280 гривень.
Батькам учениць — більше місця, щоб «розігнатися» у стилістиці одягу. Форми для дівчаток пропонують різноманітні. Якщо купувати окремо, то сарафани «потягнуть» на 230-350 грн., спідниці — 150-250 грн. (з вишивкою — 250-300), жакет — 280-350 грн., брюки — 200-300 грн. Комплект форми коштує 450-600 грн., блуза — 200-300 грн., колготи — 60-80 грн., є варіанти й за 120 грн. Додайте до цього банти, заколки та інші дівочі прикраси — щонайменше 100 грн.
До речі, слід звернути увагу на те, щоб на одязі не було модних «закльопок», які будуть дряпати шкільні меблі. Про це у школах попереджають одразу, інакше батькам доведеться викласти певну суму за псування майна. Хоча є випадки, коли дорогий шкільний одяг псували неякісні стільці, роблячи затяжки на колготах та брюках… Звісно, за це жодна школа компенсацію батькам не виплатила.
Вишиванка є нині неодмінним атрибутом шкільного одягу. За неї доведеться викласти цьогоріч від 290 грн. Вибір вишиванок існує досить великий.
Купуючи взуття, слід звертати увагу на те, з якого матеріалу зроблені підошви, підкладки та верх взуття. Якщо взуття не має «розпізнавальних» знаків, то є кілька способів відрізнити натуральну шкіру. Довгий час вважалося, що натуральна шкіра — єдиний матеріал, який не горить, а лише тліє. Втім, нині цей спосіб малоефективний, бо нинішня штучна шкіра обвуглюється так само, як справжня. Крім того, винайдено речовину, яка надає шкірозамінникам запах натуральної сировини. Проте деякі «хитрощі», як розпізнати якісне взуття, все ж є.
Якщо на взутті секунд десять потримати руку, то натуральна шкіра нагріється й почне передавати долоні тепло. Натомість штучна — віддаватиме холодом, а на взутті залишиться невелика спітнілість від руки. Як правило, натуральна шкіра товстіша за штучну. Якщо зігнути черевики або натиснути на верх носка пальцем, то з’являться дрібні зморшки, а при випрямленні матеріалу — зникнуть. Це ознака натуральності шкіри.
Туфлі для дівчаток обійдуться у 300-400 грн., для хлопчиків — у 300-550 грн. У деяких школах обов’язковим є змінне взуття з певними вимогами — наприклад, зі світлою підошвою, щоб не залишалися сліди на підлозі. Балетки — 250-300 грн., капці — 100-200 грн.
Вимоги до якості спортивного одягу не менші, аніж до шкільної форми, адже під час фізичного навантаження дитина повинна почуватися вільно і комфортно, тому уникайте дешевої синтетики. Спортивний костюм для хлопчиків і дівчаток коштує від 300 грн., кросівки — від 250 грн.
Один із найголовніших етапів підготовки до школи — купівля портфеля. Від цього атрибута залежатиме не лише краса, а й постава дитини. Нинішні портфелі, нашпиговані підручниками та зошитами, важать немало, тож не забувайте, що ваш школярик щодня носитиме цей вантаж на своїй спині. Ось чому важливо надати перевагу ортопедичним варіантам, коштують вони від 550 грн. Дешевше для батьків обійдеться звичайний портфель — близько 350 грн., проте, чи варто економити на здоров’ї власної дитини, — вирішує кожен самостійно.
Порожній портфель до школи не понесеш, а канцелярія — один з найбільш витратних пунктів підготовки. У середньому набір канцтоварів обійдеться у суму від 350 грн., і це — якщо брати не найдорожчі товари! До того ж, ця сума впродовж року, якщо не потроїться, то подвоїться, бо ручки, олівці, гумки, лінійки і точилки губляться, а зошити закінчуються. Один лише пенал обійдеться вам у 50-150 грн. Втім, як переконує практика, товсті дорогі пенали займають багато місця у портфелі, тому надайте перевагу меншим.
Якщо порівнювати ціни на канцелярію у магазинах та на ринках, то варто зауважити, що різниця в ціні нерідко є суттєвою на користь магазинів. Принаймні, там існують знижки.
За найскромнішими підрахунками «перший раз у перший клас» коштуватиме батькам у 3-3,5 тисячі гривень. А якщо у сім’ї двоє та більше дітей? У такому випадку декому на допомогу приходять комісійні магазини та секонд-хенд...
У школі батьків чекатимуть нові витрати. Втім, це вже інша історія. Будемо вірити, що шкільні історії будуть переважно світлими і радісними, а не обтяжливими… Зустрінемося 1 вересня!
Юлія КЛИМЧУК