Нове свято чоловіків — День захисника України

Нове свято чоловіків — День захисника України

Татку, я буду схожим на тебе — справжнім чоловіком!Понад два десятиліття українці не могли визначитися, коли ж їм відзначати чоловічий день. У сенсі — коли святкувати 8 Березня на чоловічий лад? Одні у радянському дусі вітали чоловічу стать 23 лютого, інші — у День Збройних Сил, 6 грудня, а треті, від щирої любові до чоловіків, — обидва рази поспіль. І ось, згідно з рішенням Президента, для святкувань обрано нову дату — 14 жовтня. Цього дня відзначатимемо День захисника України, який є державним святом і неробочим днем.
Традиційно цього дня ми відзначаємо свято Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. Невипадково обрано дату, пов’язану із козацтвом, адже відтепер свято сильних і мужніх оповите духом сучасної боротьби та нескореності. Остаточна відмова від радянських символів та свят стала наслідком збройної агресії Росії. У боях на Сході народилося нове українське військо — сильне не лише зброєю та хистом, але й потужним патріотичним духом. Крім того, 14 жовтня традиційно відзначається, як день створення Української повстанської армії — військово-політичної формації визвольного руху. Ось таким багатим на приводи для святкувань (аж чотири свята в один день!) тепер є 14 жовтня.
— Словосполучення «захисник Вітчизни» перестало бути абстрактним висловом. Воно наповнилося конкретним змістом. Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої! — аргументував своє рішення Петро Порошенко.
Думки щодо доцільності такого рішення розділилися. Хтось вважає, що під час війни не варто встановлювати свята, ще хтось сумує за радянським минулим. Так чи інакше, у календарі нашої держави — нове свято, з яким і вітаємо наших чоловіків. Бажаємо від імені жіночої половини — невичерпної сили духу, козацької звитяги в усіх справах, гідних життєвих перемог, добробуту, гармонії у душах, грошей у кишенях і палкого тепла у серцях! Нехай мир на Сході якнайскоріше поставить крапку у бойових звитягах захисників, подарувавши чоловікам мирні успіхи.
Юлія КЛИМЧУК