У спекотний час жнив до пожежі може призвести найменша необережність із вогнем

У спекотний час жнив до пожежі може призвести найменша необережність із вогнем

Пора жнив — це небезпечний період, під час якого суха спекотна погода, працююча хлібозбиральна техніка, людська недбалість та інколи безвідповідальність створюють загрозу виникнення пожеж.
Це підтверджує статистика — під час жнивної кампанії 2020 року в державі виникло понад 40 пожеж на хлібних масивах, прямі матеріальні збитки від яких склали понад 4,2 млн грн.
На Житомирщині торік підрозділи ДСНС ліквідували 5 пожеж, унаслідок яких знищено 283 тонни грубих кормів (сіно, солома) та 4 тонни зернових.
Не обійшлося без втрат і в найгарячішу пору цього року. Зокрема, горіло поле з пшеницею на площі 24 га у с.Брониках Новоград-Волинського району.
Також підрозділи ДСНС залучалися до гасіння стерні на площі 2 га в селян в с.Малосілці Бердичівського району, вдалося запобігти поширенню пожежі на зернові культури (за попередньою інформацією, пожежа сталася через необережне поводження з вогнем при спалюванні рослинних залишків).
— У спекотний час жнив до пожежі може призвести найменша необережність із вогнем у хлібних масивах: кинутий недопалок, іскри від працюючої зернозбиральної техніки, намотування соломи на деталі, потрапляння її на нагріті частини техніки та спалювання сухої рослинності, стерні й рослинних залишків поруч із зерновими посівами, — розповів заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Олександр Кравець.
Потрібен суворий контроль за дотриманням протипожежних вимог у місцях збирання, зберігання та переробки продукції нового врожаю.
Важливо забезпечити необхідними первинними засобами пожежогасіння всю техніку, яка залучається до жнив, та провести додаткові протипожежні інструктажі з навчанням персоналу діям у випадку виникнення пожеж. На період жнив у полях повинна чергувати техніка, пристосована для цілей пожежогасіння (трактори з плугом, ємкості з водою тощо), що дозволить оперативно розпочати гасіння до прибуття підрозділів ДСНС і запобігти швидкому поширенню вогню. Також необхідно щоденно проводити очистку двигунів і агрегатів комбайнів від пилу і бруду та перевіряти справність усієї техніки, яка виходить у поле.
Кожен працівник агропідприємства повинен знати порядок дій на випадок виникнення пожежі і вміти користуватися вогнегасниками.
Керівникам об’єктів до прибуття підрозділів ДСНС слід забезпечити:

  • прибуття відповідальних осіб, локалізацію місця пожежі;

  • евакуацію із зони вогню людей та техніки;

  • організацію гасіння пристосованою технікою, первинними засобами пожежогасіння;

  • забезпечити надходження додаткових засобів пожежогасіння, організувати підвіз води до місця пожежі;

  • чергування в місцях гасіння пожежі.


Ми звертаємося до керівників сільгосппідприємств та населення з проханням не використовувати відкритий вогонь та не розводити багаття в пожежонебезпечний період, не палити в місцях збирання врожаю, заборонити спалювання стерні і поживних залишків.
Не допустити пожеж у період жнив і зберегти вирощений урожай — наш спільний обов’язок!
ГУДСНС України в Житомирській області