Цукровий діабет у дітей

Цукровий діабет — серйозне захворювання, особливо у дітей. Дана патологія — одна з найпоширеніших на земній кулі хвороб. При цьому останнім часом діабет дуже «помолодшав». Якщо раніше хворіли переважно люди середнього і похилого віку, то зараз діабет може з’явитися у дитини першого року життя, а також у дітей 2-3 років і т.д. У нашому районі, станом на 01.11.2015 р., на обліку перебувають 17 дітей із діагнозом цукровий діабет, у 2014 р. було 13 дітей. Захворювання з кожним роком росте, в середньому за рік — на 3-4 нові випадки.
В основі цього захворювання лежить порушення обміну речовин, у першу чергу — вуглеводного. У результаті недостатньої дії гормону (інсуліну), вуглеводи (цукор) не засвоюються і нагромаджуються у крові. Це призводить до появи у дитини спраги, в’ялості, сонливості, схуднення, сухості шкіри та слизових оболонок. З’являються свербіння шкіри та статевих органів, нічне нетримання сечі, біль у животі та багато інших симптомів. У таких хворих зменшується опір до різних інфекцій, частіше, ніж у здорових, з’являються фурункули, грибкові захворювання.
Особливо великий ризик захворіти цукровим діабетом, коли є відповідний спадковий чинник. Хоча причиною виникнення захворювання може бути перенесена вірусна інфекція.
Враховуючи, що кількість випадків цукрового діабету безперервно зростає, захворювання має перебіг із важкими ускладненнями, потребує великих матеріальних витрат на лікування і соціальні потреби, ця проблема у всьому світі розглядається як проблема медико-соціальна.
На перше місце ставиться питання профілактики: вона є первинна і вторинна. Первинна передбачає попередження захворювання, пропагуючи здоровий спосіб життя: раціональне, збалансоване харчування (обмеження вживання вуглеводів та жирів), нормалізація маси тіла, зменшення факторів ризику. Вторинна — попередження ускладнень цукрового діабету. Зараз, як ніколи, актуальний вислів: краще попередити хворобу, ніж лікувати.
Ю.НАЙДЮК, дитячий ендокринолог поліклініки КДД міськрайТМО