Олександр Гонгальський вперше взяв участь у фіналі чемпіонату України з шашок-100

Олександр Гонгальський вперше взяв участь у фіналі чемпіонату України з шашок-100

У Білій Церкві завершився фінал чемпіонату України з шашок-100, куди вперше вдалося потрапити майстру ФМЖД Олександру Гонгальському з Новограда-Волинського.
«Я дуже задоволений тим, що вперше зміг потрапити до фіналу, адже багатьом здоровим майстрам спорту України не часто вдається там пограти, не кажучи вже про людей з інвалідністю. Напевно, за всю історію незалежної України лише дві людини з ураженням ОРА змогли зіграти у фіналі. Це — я та Дмитро Мариненко з Вінниці», — розповів «Звягелю» Сашко після повернення з турніру.
Попри те, що Олександр Гонгальський є визнаним майстром у світі шашкового спорту, саме такий різновид гри у шашки для нього став певною новинкою: «Я зовсім не очікував, що мені так швидко вдасться дійти до фіналу в шашки-100, адже я лише другий рік граю у кубку України з шашок-100 серед здорових чоловіків. Усе життя я вчився грати в шашки-64, багато разів грав у півфіналах, але так і не міг потрапити у фінал. Декілька років тому почали проводити чемпіонати України, Європи та світу серед людей з інвалідністю саме в шашки-100. Тому я взявся за вивчення цього різновиду гри».
Олександр Гонгальський не здобув перемоги в цьому турнірі. Проте, він переконаний, що навіть участь у турнірі найсильніших шашистів України — це вже його велике досягнення. Адже у змаганнях поряд із ним взяли участь одинадцять найсильніших гравців України 2015 року. Серед них — чотири гросмейстери, чотири майстри спорту і три кандидати в майстри спорту. Один із кандидатів — В. Антонович — виконав норматив майстра спорту України.
«Усі партії були важкі. Першу партію я грав із чемпіоном світу та Європи з шашок 2004-2005 р., гросмейстером та чемпіоном цього фіналу Ю.Анікєєвим, у якій припустився помилки та програв у нічийній ситуації. Партію з Л.Ципесом не зміг виграти, хоча провів вдалу комбінацію і потрапив у дамки, у результаті — нічия і т.д. На змаганнях я побачив свої помилки і зрозумів, над чим мені працювати, щоб бути на відповідному рівні, адже моєю метою залишається участь у чемпіонатах Європи і світу», — поділився своїми враженнями від змагань і планами на майбутнє О.Гонгальський.
Підготував Олег БРЮХАНОВ