Морози забирають життя людей...

Символ цього року — мавпа — зі спекотних поясів прийшла в Україну разом із різким зниженням температури. В окремих регіонах країни стовпчики термометра подекуди опускалися нижче –25 °С. Морозна і безсніжна погода змусила багатьох згадати про теплі речі, попри аномально лагідну цьогорічну зиму напередодні.
Традиційно морози додають роботи лікарям. Проте, як розповів завідувач травматологічним відділенням Анатолій Благодир, із серйозними обмороженнями до травматології міськрай ТМО у перші холодні дні нового року ніхто з городян не звертався. Один випадок з району — від переохолодження постраждала жителька села Теснівка. Наразі відсутності традиційного аншлагу у стінах відділення сприяє те, що на вулицях немає ожеледиці, отже — немає типових зимових травм, пов’язаних із падіннями та переломами.
Проте, один смертельний випадок внаслідок морозів у Новограді таки зафіксовано, — про це розповів завідувач реанімаційного відділення Іван Кравченко. Щойно похолодало, як 31 грудня, о 10-й ранку, до реанімації з переохолодженням привезли чоловіка. Стан його був критичний, а за годину потерпілий помер.
Начальник відділу з питань цивільного захисту населення Олександр Мельник повідомив, що нещодавні морози не спричинили у місті надзвичайних ситуацій. Попри це, закликав людей бути обережними біля річки, адже крига завтовшки 4-5 см забороняє пересування по льоду. Натомість вже зараз місцеві дітлахи настійливо випробовують кригу на Случі. Тож не лише рятувальникам, а й батькам слід подбати про їх безпеку. Тим паче, що в Україні вже зафіксовано смертельні випадки внаслідок необережного поводження на льоду.
Найближчими днями синоптики прогнозують підвищення температури.
Юлія КЛИМЧУК