Надійшла відповідь щодо обрання суддів Новоград-Волинського міськрайонного суду

На ім’я міського голови В.Л.Весельського надійшла відповідь за підписом заступника Глави Адміністрації Президента України О.Філатова наступного змісту: «У відповідь на ваше звернення щодо обрання суддів Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області на посади безстроково, повідомляємо таке.
Згідно зі статтею 6 Конституції України, державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.
Призначення на посаду професійного судді вперше строком на п’ять років здійснюється Президентом України (частина перша статті 128 Конституції України). Обрання суддів безстроково є виключним повноваженням Верховної Ради України згідно з пунктом 27 частини першої статті 85 Конституції України.
Відповідно до частини першої статті 81 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», порядок розгляду питання та прийняття Верховною Радою України рішення про обрання кандидата на посаду судді безстроково встановлюється цим Законом та Регламентом Верховної Ради України.
Президент України є гарантом додержання Конституції України (частина друга статті 102 Основного Закону України) та діє на підставі, в межах повноважень (частина перша статті 106 Конституції України) та у спосіб, передбачені Конституцією України, що виключає можливість здійснювати втручання у процедуру обрання суддів на посади безстроково».
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради