Як проявляється цироз печінки?

Цироз печінки є одним із грізних і, практично, незворотніх захворювань, при якому тканини печінки відмирають, замінюючись вузлами аномальних клітин. Його ознаки та симптоми наростають повільно, відповідно до розвитку змін у функціях печінки, і можуть не виявлятися довгі місяці або бути змазані. Складність — ще й у тому, що початкові симптоми можуть бути схожі з супутніми проявами інших захворювань. Чим далі розвивається цироз, тим більш вираженими стають прояви даного захворювання. При лабораторних дослідженнях крові, в разі захворювання на цироз, будуть значні відхилення від норми навіть на початковій стадії.
У чоловіків цироз розвивається частіше, ніж у жінок, що пов’язано зі значним зловживанням алкоголем у чоловічому середовищі.
Серед причин розвитку цирозу печінки провідне місце займають інфекції, хронічний вплив вірусів (віруси гепатиту В, С, дельта), тривале вживання алкоголю. Цироз печінки викликають токсичні речовини (зокрема, хлорвмісні розчинники, отрутохімікати), деякі медикаменти (метотрексат і інші). Також розвивається при аутоімунних гепатитах, спадково обумовлених порушеннях обміну речовин (хронічної недостатності кровообігу, порушенні венозного відтоку з печінки тощо), звуженні жовчних протоків, застої жовчі.
Одним із найбільш ранніх проявів цирозу печінки є загальна слабкість, зниження працездатності, підвищена стомлюваність, дратівливість, пригнічення настрою, болі в правому підребер’ї, можливе підвищення температури тіла. Пізніше — зниження апетиту, гіркота в роті, відчуття переповнення шлунку, нудота, блювота, метеоризм, проноси, закрепи, а також — ознаки анемії (сухість шкіри, стоматити, малиновий язик, блідість шкіри, випадіння волосся), свербіжу шкіри, прояви жовтяниці, темні кола навколо очей, почервоніння долонь, специфічне потовщення фаланг пальців, характерна зміна нігтів, судинні «зірочки» на шкірі у чоловіків, може відзначатися збільшення молочних залоз тощо. Як правило, прогресуючий цироз печінки веде до зниження маси тіла, дистрофії.
У переважній більшості випадків прогресуючий цироз ускладнюється асцитом і портальною гіпертензією. Асцит являє собою скупчення рідини в черевній порожнині, проявляється як збільшення живота. Часто супроводжується набряком ніг.
Портальна гіпертензія — застій крові в системі ворітної вени, характеризується посиленням венозного відтоку. В результаті формується варикозне розширення вен стравоходу, шлунка, прямої кишки, виникають розриви їх стінок і кровотечі, які проявляються розширенням вен навколо пупка, що розходяться в різні боки.
Одним із небезпечних для життя ускладнень цирозу печінки є печінкова недостатність. При відсутності лікування печінкова недостатність перетікає в печінкову кому (смертність пацієнтів у печінковій комі — від 80 до 100%).
Крім вищеперерахованого, цироз печінки може ускладнюватися приєднанням інфекції, виникненням злоякісного новоутворення в печінці, є ймовірність розвитку ниркової недостатності.
Тому нехтувати власним здоров’ям не варто. При перших проявах хвороби звертайтеся до фахівця.
Профілактика цирозу печінки полягає в обмеженні прийому алкоголю, своєчасному та адекватному лікуванні вірусних гепатитів та інших захворювань, що призводять до розвитку цирозу. Також рекомендується здорове збалансоване харчування й активний спосіб життя.
Г.РОМАНЮК, завідуюча терапевтичним відділенням міськрайТМО