Діагностика в медицині — один із найголовніших аспектів

Одним із основних аспектів у медицині є встановлення правильного діагнозу, від якого залежить належне лікування та повне одужання хворого, а також запобігання захворюванню на початкових стадіях.
Новоград-Волинське міськрайТМО достатньо забезпечене сучасним діагностичним обладнанням. Далеко не кожен район має таке обладнання, як наш лікувальний заклад.
На сьогодні в ТМО ультразвукова діагностика (УЗД) проводиться на базі діагностичного, приймального і хірургічного відділень.
На базі хірургічного відділення працює апарат УЗД для надання допомоги пацієнтам хірургічного та пологового відділень. Там виконується обстеження органів черевної порожнини, нирок, простати, акушерсько-гінекологічні обстеження.
У приймальному відділенні знаходиться УЗД-апарат, який застосовується для обстеження пацієнтів ургентними лікарями в нічний час та святкові й вихідні дні.
У діагностичному відділенні працюють 4 кабінети, обладнані УЗ-апаратурою й укомплектовані штатними посадами лікарів для обстеження амбулаторних пацієнтів. Пацієнтам слід звертатись у реєстратуру, яка знаходиться в діагностичному відділенні, де вони отримають всю інформацію, а також матимуть змогу попередньо записатися на прийом, згідно з направленням лікаря.
Дуже важливим моментом є підготовка пацієнта до УЗ-обстеження, яка необхідна для якісного дослідження, тому пацієнтам не слід нехтувати даною інформацією. Загальна підготовка до УЗ-обстеження включає дієту: протягом 3-х днів до обстеження не їсти чорний хліб, молочні продукти, бобові, капусту, свіжі овочі і фрукти, солодке, прийти натщесерце і мати з собою рушничок. Існує ще і спецпідготовка для обстеження окремих органів (сечового міхура, простати, вагінального обстеження). Всю інформацію можна отримати особисто, або за тел.: 5-60-11.
У діагностичному відділенні проводяться дослідження органів черевної порожнини (печінки, підшлункової залози, жовчного міхура, селезінки), нирок, сечового міхура, простати, щитовидної залози, молочної залози, акушерсько-гінекологічні обстеження.
На базі діагностичного відділення працюють кабінети функціональної діагностики, де проводяться обстеження:

  • електрокардіографія (запис коливань різниці потенціалів, які виникають у серці під час його збудження);

  • велоергометрія (дослідження під час фізичного навантаження на велоергометрі);

  • електроенцефалографія (графіча реєстрація біопотенціалів головного мозку);

  • реоенцефалографія судин головного мозку (досліджується робота судин головного мозку);

  • реовазографія судин верхніх та нижніх кінцівок (дослідження судинного русла кінцівок);

  • ехокардіоскопія дітям та дорослим (ультразвукова діагностика серця);

  • холтер артеріального тиску (реєстрація показників артеріального тиску протягом доби);

  • холтер ЕКГ (безпреривний запис електрокардіограми протягом доби);

  • функція зовнішнього дихання (реєстрація порушень дихальної функції легень).


Крім цього, у відділенні є ендоскопічний кабінет, де проводять обстеження:

  • фіброгастродуоденоскопія (ендоскопічне дослідження стравоходу, порожнини шлунка і дванадцятипалої кишки);

  • бронхоскопія (ендоскопічне дослідження бронхів);

  • колоноскопія (діагностика внутрішньої поверхні товстої кишки).


За два останні роки діагностичне відділення поповнено новим обладнанням. У 2014 році придбано відеогастроскоп «PENTAX» для проведення ендоскопічних обстежень. У минулому році придбано два датчики (кардіологічний та вагінальний) для обстеження дорослого населення.
Тож, своєчасне звернення для обстеження — запорука здоров’я та довголіття.
Ю.ДЕБІЧ, завідувач діагностичним відділенням