Прилетіли лелеки — весну принесли здалека

Прилетіли лелеки — весну принесли здалека

Зустріч птахів, запрошення весни — одні з найцікавіших звичаїв нашого народу. Адже прихід весняного тепла дає поштовх початку нового хліборобського циклу, а перші сонячні промінчики надихають на усі починання.
Стрічати птахів долучилися й учні 5-Б класу СШ №4 на чолі з класним керівником Тетяною Ваховською. На сцені актової зали співали й танцювали юні таланти, запрошуючи присутніх до маленької подорожі у світ братів наших менших.
Перші вісники весни — жайворонки — ще в ХVІ столітті це були свійські птахи, тому їм присвячено багато весняних співанок. Літні люди розповідали, ніби пташка жайворонок народилася із сонячного жару. Вона прокидається із сонечком і своїм срібним дзвінким голосочком сповіщає, що прийшла весна. Дітки пригостили присутніх спеченими коржиками у вигляді жайворонків.
Птахи здавна викликали в народі багато спостережень: «Як закувала зозуля, то можна купатися», «Хто при грошах навесні перший раз почув кування зозулі, той матиме гроші цілий рік».
Першою летить у вирій і останньою повертається зозуля. На це є дуже вагома причина. Повір’я гласить: «У зозулі зберігаються ключі, вона — ключниця вирію».
Звиті ластівкою гнізда в обійсті віщують щастя господарям, тому руйнувати їх вважається гріхом.
Лелека теж приносить щастя й віщує поповнення родини. Колись на Україні старші люди говорили: «Будь-який птах — безгрішний, бо ходить босий». Тому й забороняється вбивати корисних птахів. Не чіпай! Не займай! Не руш! Такі були народні перестороги, обереги щодо природи і птахів.
Усі присутні дали обіцянку не руйнувати гнізда птахів, плекати любов до природи.
Година минула непомітно, сонячні промені, які символічно осяяли зал, та невимушена атмосфера дали змогу забути про проблеми, що й донині є за межами шкільних стін.
Користуючись нагодою, щиро дякуємо педагогічному колективу спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №4, однієї з кращих шкіл міста, на чолі з Валентиною Сільвертюк за повсякденну копітку працю і вітаємо зі Святом Весни.
Нехай у безхмарному блакитному небі над нашою ненькою Україною завжди курличуть журавлі, як вісники нового щасливого життя.
Ольга ДЕМЧУК