Конфлікт у Суслах: як сталося, що спортивний інвентар пішов на металобрухт?

Конфлікт у Суслах: як сталося, що спортивний інвентар пішов на металобрухт?

\"КонфліктЦими днями житель села Сусли зрізав «під корінь» і здав на металобрухт турніки, що слугували спортивним майданчиком при старій будівлі школи. Причому, цей факт попервах виявився несподіванкою навіть для працівників сільради. Коли минулої п’ятниці кореспондент «Звягеля», разом із Валерієм Шевчуком — місцевим активістом, котрий першим забив на сполох, побачивши відсутність майданчика, завітали до сільради, секретар, почувши таку новину, була здивована.
Від коментарів жінка, як водиться в таких випадках, відмовилася, порадивши адресувати всі питання сільському голові. Він на той час був відсутнім. Утім, нам вдалося поспілкуватися майже з усіма зацікавленими й тими, хто, так чи інакше, причетний до цієї ситуації.
\"Конфлікт— У нас — мальовнича природа, є місця для відпочинку, особливо біля річки Смолка, що утворює в межах села широке русло. Декілька років тому я власними силами обладнав майданчик для відпочинку дітей та дорослих на березі річки, привіз тонни піску, щоб насипати пляж. У планах було спорудити бесідку-причал для човнів. І технічний, спеціально пристосований для такого, метал, з якого були зроблені турніки, найкраще для цього підходив. Але тепер він пішов на металобрухт. І здав його нинішній власник старого шкільного приміщення, пояснюючи, що турніки заважають йому будувати паркан, — розповів Валерій Шевчук.
Дорогою до школи ми зустріли Івана Скаковського, у чиїй власності тепер перебуває стара шкільна будівля. Це його Валерій Шевчук звинувачує у ліквідації спортмайданчика. Чоловік не заперечує, що зрізав метал, але запевняє, що мав на це право.
— Ці турніки та інше спортивне спорядження було встановлено багато років тому, ще в радянські часи, коли я працював у школі вчителем фізкультури. Всі матеріали, як тоді це практикувалося, діставалися «господарським» способом, за моєї безпосередньої участі. Ніхто на це коштів не виділяв. Тепер, коли школа діє у новому приміщенні, цей майданчик став занедбаним, небезпечним для дітей. Я неодноразово знімав з висоти дітвору, яка залізла на турніки, а спускатися боялася. Тому я пропонував школі забрати ці турніки, використати для своїх потреб, але нікого це не цікавило, — пояснює свою позицію Іван Аполлінарійович.
\"КонфліктІдею використати за призначенням добротний метал, щоб він і далі служив громаді, підтримує і директор школи Олександр Пилипчук: «У нашій школі нині навчається 146 дітей. На шкільному подвір’ї є дитячий спортивний майданчик. Проте його можна було б покращити, щось добудувати. Я вже шостий рік працюю на цій посаді, але ніхто не пропонував передати школі ті зрізані турніки».
Наступного дня, у суботу, це питання жваво обговорювалося на сході села — під час звіту сільського голови про роботу за минулий рік. А в понеділок ми зателефонували до сільського голови Ігоря Голуба, щоб отримати його коментар щодо цієї ситуації.
— Ті турніки та інші металеві труби, що залишилися від спортінвентаря, на балансі сільської ради не перебували. Школа ними також не цікавилася — у них є свій нормальний дитячий майданчик, — зауважив Ігор Савелійович. При цьому додав, що земля під зрізаними турніками, — комунальна.
— Тому до розв’язання цього спору ми залучили дільничного інспектора поліції. Він зареєстрував заяву. Чи має місце злочин — це мають встановити правоохоронці, — повідомив насамкінець голова сільради.
Зазначимо, що за інформацією, отриманою у сільській раді, у селі Сусли, станом на 01.01.2016 року, налічується 1091 жителів. Із них 293 — діти.
Олег БРЮХАНОВ