КОЛИ НАРЕШТІ ЗАВЕРШАТЬ «БУДІВНИЦТВО ДЕСЯТИЛІТТЯ»?

КОЛИ НАРЕШТІ ЗАВЕРШАТЬ «БУДІВНИЦТВО ДЕСЯТИЛІТТЯ»?

НОВИЙ ПОЛІГОН ДЛЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ ІНСПЕКТУВАЛИ ДЕПУТАТИ МІСЬКОЇ РАДИ
Давно обіцяний міською владою новий полігон для твердих побутових відходів, що прийде на зміну нинішньому сміттєзвалищу, таки буде. Утім, коли? Наразі від відповіді на це питання у владі намагаються або зовсім уникати, або говорять дуже обережно. Особливо, після того, як сплив привселюдно озвучений міським головою термін завершення робіт — 20 грудня 2008 року. Хоча, звичайно, не потрібно забувати про низку об’єктивних причин, через які гальмувалися роботи, — як то затягування із фінансуванням із державного бюджету.
Утім, зараз є всі підстави констатувати, що будівництво цього об’єкту продовжується повним ходом. У чому мали змогу переконатися депутати міської ради, які у понеділок, 22 грудня, здійснили виїзд на місце розташування полігону, аби оглянути ступінь виконання робіт.
Перші підготовчі, а згодом — і будівельні роботи на об’єкті розпочалися у вересні. Як кажуть, на свій страх і ризик. Адже на той час питання з фінансуванням «висіло в повітрі», бо ніхто не міг передбачити, чи виділить держава необхідну суму коштів. Зрештою, гроші перерахували. Щоправда, від обіцянок до діла дійшло лише на минулому тижні, коли нарешті 2,5 мільйони гривень з’явилися на рахунку обласного управління охорони навколишнього середовища. Усі роботи, що до цього часу встигла виконати підрядна організація ВАТ «Шляхи Полісся», фактично здійснювалися в борг.
Нині земельну ділянку, виділену під полігон, у позитивному сенсі впізнати практично неможливо. У межах першого чеку (умовної ділянки) завершено спорудження котловану (глибиною 2,5 метри), проведено комплекс робіт для пониження рівня грунтових вод (мережа дренажних каналів навколо котловану), обладнано насип під під’їзні шляхи.
Депутати міської ради, можна сказати, приїхали вчасно — якраз встигли на власні очі побачити свого роду ключовий, історичний момент у будівництві нового полігону: 22 грудня розпочалися роботи щодо укладання на дно котловану спеціальної захисної плівки німецького виробництва. Її товщина — всього декілька міліметрів. Але, як запевняють фахівці, така плівка здатна витримати пониження температури до -17 градусів. Аби плівка не пошкодилася сміттям, її вкриють захисним шаром із піску висотою до півметра. А тоді ще виконають комплекс робіт для відведення і очистки фільтрату — забрудненої води, що накопичуватиметься поверх плівки. Низка перелічених ступенів захисту, як розповідають фахівці, має зробити експлуатацію полігону для побутових відходів безпечною для довкілля.
Роботи на будівництві не припиняються ні в сніг, ні в дощ — потрібно до кінця року встигнути освоїти виділені кошти. Тож, маємо надію, що вже у перші місяці наступного року, якщо не виникне черговий форс-мажор, будівельники завершать комплекс робіт над першою чергою полігону для побутових відходів. І, нарешті, полегшено зітхнуть жителі західних мікрорайонів Новограда-Волинського, які змушені роками жити по сусідству зі старим сміттєзвалищем, надмірно перевантаженим і вже давно екологічно небезпечним для довкілля об’єктом.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА