Центральну дитячу бібліотеку міста пропонують назвати іменем Олени Пчілки

Центральну дитячу бібліотеку міста пропонують назвати іменем Олени Пчілки

«Діти — се наш дорогий скарб, се — наша надія, се — молода Україна». Ці слова належать людині, яка все життя присвятила справі розвитку української культури, невтомно й самовіддано працювала в ім’я відродження української нації. Звати цю людину — Ольга Петрівна Драгоманова (по чоловікові Косач). Псевдонім, який вона собі обрала і під яким найчастіше друкувалася, — Олена Пчілка.
Майже п’ятдесят літ трудилася вона на ниві української культури і літератури, виступаючи як прозаїк, поет, драматург, перекладач, літературний критик, фольклорист, етнограф, видавець, редактор. А, крім того, двоє синів і чотири доньки — красивих, розумних, талановитих — пішли у широкий світ із Косачівського дому. Мудрим і доброзичливим дороговказом, люблячим і строгим поводирем для своїх дітей була мати — Олена Пчілка, яка виховала геніальну Лесю Українку, виплекала її талант. Із гордістю і вдячністю Леся Українка називала свою матір найкращою, найрозумнішою, найталановитішою жінкою світового рівня.
Протягом усього життя Олена Пчілка наполегливо, безкомпромісно боролася за майбутнє відродження національної культури, за право говорити, писати й друкувати книжки рідною мовою. Своїм громадським обов’язком вона вважала просвітительсько-виховну роботу. Багато енергії й таланту віддала справі виховання й освіти українських дітей, «щоб не виросли вони перевертнями, щоб звикали шанувати своє рідне». Досить значний внесок зробила письменниця в розвиток дитячої літератури. Думаючи про наступні покоління українців, Олена Пчілка написала й видала багато віршів, п’єс, казок, розповідей для дітей, а також перекладів і «переспівів» світової класики.
За заслуги в розвитку української літератури, науки та культури її обрано першою жінкою членом-кореспондентом АН УРСР.
Новоград-волинці пишаються, що наш край, де прожила сім’я Косачів 11 щасливих років, був тим цілющим духовним джерелом, звідкіля черпала свою наснагу Ольга Петрівна. Пам’ять про родину Косачів зберігається у назвах вулиць, закладів. У місті є площа та вулиця Лесі Українки, вул.М.Драгоманова, вул.Олени Пчілки, районна бібліотека і Палац культури носять ім’я Лесі Українки.
Щоб пам’ять про Олену Пчілку знайшла гідне втілення, логічно і справедливо було б назвати її іменем Центральну дитячу бібліотеку Новограда-Волинського.
Шановна громадо! Візьміть участь у громадських обговореннях із цього приводу. Свої пропозиції та зауваження просимо надавати у письмовій або усній формі, надсилати електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові особи, яка їх подає, до міської централізованої бібліотечної системи за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Соборності, 27, тел.: 5-50-02, е-mail: biblioteka-cb@meta.ua.