Патронатна сім’я — альтернатива дитячим будинкам

Притулки та інтернати — не найкраще місце для виховання дітей. Тому, для вирішення даної проблеми, в Україні запроваджено таке новаторство, як патронатна родина. Дану практику давно використовують у багатьох країнах Європи та в США як, свого роду, підготовку дитини перед тим, як її візьмуть у прийомну сім’ю чи всиновлять.
Сімейний патронат — це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах та потребує захисту, в сім’ї патронатного вихователя.
Патронатний вихователь — це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі з уповноваженим закладом здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у сім’ю (від трьох до шести місяців) та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я. У свою чергу, патронатними вихователями можуть бути громадяни України від 35 до 60 років, котрі мають вищу освіту та позитивний досвід виховання дітей. Згідно зі ст. 255 Сімейного кодексу України, патронатний вихователь зобов’язаний:

  • забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;

  • створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;

  • захищати дитину, її права та інтереси як опікун або піклувальник без спеціальних на те повноважень.


Патронатні батьки мають пройти співбесіду та відповідне навчання з фахівцями. Важливо, що у рамках даної практики патронатна родина отримуватиме заробітну платню. Умова — що один із патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною.
Усіх небайдужих, хто зацікавився, просимо звертатися у міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або за телефоном: (041-41) 2-07-12.
А.ЛАПИНСЬКА, директор МЦСССДМ