Першим ділом — літаки, а дівчата — потім!

Першим ділом — літаки, а дівчата — потім!

У наш завантажений проблемами час і хронічну зайнятість батьків, слід віддати належне педагогам Центру науково-технічної творчості учнівської молоді (ЦНТТУМ), котрі своїми гуртками не дають дітям по вуха «врости» у комп’ютери і обмежити цим ноу-хау своє дозвілля. Виявляється, є у нас і гуртки, і ентузіасти-вчителі, і діти, яким це потрібно!
Це засвідчили міські змагання з авіамодельного спорту — у класі найпростіших літаючих моделей. Учасниками змагань стали вихованці центру, які навчаються у НВК, ЗОШ №2, СШ №4, ЗОШ №8, колегіумі. До речі, крім центру творчості, гурток діє на базі 8-ї школи, і діти сюди ходять із великим задоволенням.
Першим етапом змагання з технічної творчості було практичне завдання — виготовлення контурної моделі напівкопії з пінопласту, а другий — пройшов на стадіоні «Авангард», де учасники запускали у повітря модель найпростішого планера довільної конструкції.
Як розповіла директорка центру Валентина Найдюк, у ранок змагань йшов дощ та був вітер, тож заплановане дійство могло не відбутися. Але завзяття дітей (ще б пак — вони ж у ролі конструкторів літаків!) та викладача гуртка Олександра Замули не пройшли даремно. «Льотчики літають у будь-яку погоду!» — вирішили усі, як один. І провели змагання під дощем.
Журі оцінювало правильність процесу і дальність польоту моделей. Дощу, зачарованому літаючими у повітрі дитячими конструкціями, довелося поступитися, і він припинився. А вироби учнів, змайстровані на гурткових заняттях, склали свій перший технічний іспит. Хтозна, чи немає серед юних конструкторів майбутніх Корольових?!..
Важливість розвитку дитячої технічної творчості очевидна, це розуміють і дорослі. Батьки підтримують дітей, купуючи необхідні деталі для майстрування літаків. Жартують, що цілими сім’ями бігають у пошуках пінопласту, паперу та дерев’яних рейок для виготовлення найпростіших літаючих моделей. Але ж результат того вартий!
У підсумку нагородили кращих умільців: перше місце — Артем Колотов (5 клас, ЗОШ №2); друге — Роман Ігнатюк (6 клас, СШ №4); третє — Денис Бойчук (4 клас, ЗОШ №2).
Авіамоделісти отримали дипломи та медалі від управління освіти і науки, подяки від ЦНТТУМ за активність, та моделі літаків у подарунок від депутата Віталія Бойчука. До речі, гурток працює щодня і, навіть, у суботу.
Юлія КЛИМЧУК