ВИМОГЛИВО СТАВТЕСЯ ДО СЕБЕ

У зв’язку з несприятливими погодними умовами — сніг, слизькі дороги, ожеледиця, морози та хуртовини — виникає підвищений ризик для здоров’я населення — особливо травмування та переохолодження.
За грудень 2008 р. та початок січня 2009 р. на травмпункт Новоград-Волинського ТМО звернулося 975 чоловік, із них 89 чоловік було госпіталізовано.
Загинуло внаслідок переохолодження 3 чоловіки. Всі вони сільські жителі і загинули ще до прибуття швидкої допомоги. З переохолодженням зареєстровано 9 звернень, із них 3 чоловіки було госпіталізовано, в тому числі 1 дитина.
А взагалі за 2008 р. з приводу невиробничих травм до травматології звернулося 9357 чоловік, яким була надана відповідна медична допомога.
Значну кількість пошкоджень можна було б уникнути, якби люди дотримувалися елементарних правил безпеки. В зимовий період основними причинами травмування є посковзування на слизькій дорозі. Як правило, частіше отримують травми люди похилого віку, в яких ламкість кісток підвищена — це обумовлено наявністю остеопорозу. Остеопороз — це наслідок недостатку кальцію в організмі та кістках.
Значну кількість травматичних пошкоджень з тяжкими наслідками люди отримують під час ДТП. Так, в 2008 р. під час ДТП одержали тяжкі травми 86 чоловік, із них 12 чоловік загинуло.
Зимовий період потребує більш вимогливого ставлення до себе. Зайве вживання алкоголю, як правило, веде до травмування та переохолодження. Часто з переохолодженнями та відмороженнями до лікарні потрапляють люди, які не мають постійного місця проживання, так звані «бомжі».
Будьте уважні та обережні на дорогах, слідкуйте, щоб ваші діти не перебували довгий час на вулиці при низькій температурі. При перших ознаках переохолодження не займайтеся самолікуванням, звертайтесь до лікарів, які нададуть вам відповідну медичну допомогу.
Бережіть своє здоров’я!
А.БЛАГОДИР, зав. травматологічним відділенням міськрайТМО