У новому році нарахування та виплата стипендій відбуватимуться «по-новому»!

Добрий день, редакція газети «Звягель»! У ВНЗ моєму сину повідомили, що у новому році зміниться не тільки розмір, а ще й порядок виплати та нарахування стипендій студентам. Що передбачають ці зміни?
Ірина Л., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Напередодні Нового року, 28 грудня 2016 р., Кабінет Міністрів прийняв дві Постанови, важливі для кожного студента, а ще важливіші — для їх батьків. Зокрема, було прийнято Постанову №1047 «Про розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах» та Постанову №1050 «Деякі питання стипендіального забезпечення».
Постановою №1050 Уряд затвердив новий Порядок призначення і виплати стипендій учням професійно-технічних, студентам (курсантам) вищих державних та комунальних навчальних закладів, аспірантам і докторантам, які навчаються за денною формою навчання.
Даним нормативним актом встановлено, що академічні стипендії призначаються, згідно з рейтингом успішності, який складається на підставі навчальних досягнень студента протягом останнього навчального семестру по кожному факультету, курсу, спеціальності.
Рейтинг, відповідно до якого студентам, курсантам невійськових вищих навчальних закладів призначаються і виплачуються академічні стипендії протягом першого року навчання до першого семестрового контролю, формується на підставі конкурсного бала, отриманого ними під час вступу до навчального закладу. Рейтинги, відповідно до яких студентам, курсантам невійськових вищих навчальних закладів призначаються і виплачуються академічні стипендії протягом наступних навчальних семестрів, складаються за результатами останнього навчального семестру за кожним факультетом (відділенням), курсом і за кожною спеціальністю (напрямом підготовки) на підставі успішності з кожного навчального предмета (дисципліни) з урахуванням участі у науковій, науково-технічній діяльності (творчій активності для мистецьких спеціальностей), громадському житті та спортивній діяльності.
При цьому складова успішності повинна становити не менше 90% рейтингового бала.
Процедура визначення рейтингового бала визначається навчальним закладом та є однаковою для здобувачів вищої освіти, які навчаються на одному факультеті (відділенні), курсі за однією спеціальністю (напрямом підготовки) у відповідному вищому навчальному закладі.
До складу комісії, яка вирішує питання призначення стипендій студентам вищих навчальних закладів, входять не менше 50% представників студентського самоврядування та первинних профспілкових організацій студентів та аспірантів. Стипендії студентів, які посядуть найвищі рейтингові позиції, збільшуються на 45%.
РОЗМІРИ СТИПЕНДІЙ
Іншою Постановою №1047 Кабмін визначив розміри стипендій у 2017 році.
Так, розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії становить:

  • для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 415 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», крім тих, які навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, — 830 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр» за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, — 1056 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», крім тих, які навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, — 1100 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», крім тих, які навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, — 1400 гривень на місяць.


Розмір соціальної стипендії для учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів, наукових установ із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, складає:

  • для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 1000 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів, наукових установ — 2000 гривень на місяць.


Для осіб, які мають право на призначення соціальних стипендій на підставі нормативно-правових актів, якими встановлені державні пільги і гарантії для окремих категорій громадян:

  • для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 377 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», — 750 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 1000 гривень на місяць.


Розмір академічної стипендії Президента України:

  • для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 1200 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», — 1800 гривень на місяць;

  • для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 2300 гривень на місяць.