ПОРУШЕННЯ ФІНАНСОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ НЕ ЗМЕНШУЮТЬСЯ

Об’єднаний Новоград-Волинський міськрайонний контрольно-ревізійний відділ повідомляє, що керівниками підконтрольних об’єктів і надалі допускаються випадки недотримання вимог Бюджетного кодексу України, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та інших нормативних документів, що регламентують ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності.
Так, за січень 2009 року спеціалістами відділу обревізовано 7 об’єктів контролю, що розташовані на території міста Новограда-Волинського та Новоград-Волинського району. На всіх підконтрольних об’єктах встановлені порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 332,45 тис. грн. та встановлено інших фінансових порушень на загальну суму 5428,26 тис. грн.
Продовжують мати місце нецільове та незаконне використання бюджетних коштів, нестачі матеріальних цінностей.
Дані порушення допущені через відсутність належного контролю з боку сільських голів за повнотою та своєчасністю надходжень орендної плати за землю, через безоплатну передачу в оренду комунального майна.
Головними розпорядниками бюджетних коштів нехтується виконання розпорядження голови Новоград-Волинської РДА від 20.02.2007 №103 «Про стан фінансово-бюджетної дисципліни, заходи щодо посилення боротьби з корупцією та контролю за використанням державного (комунального) майна і фінансових ресурсів у Новоград-Волинському районі».
Так, проведеною ревізією фінансово-господарської діяльності в ДП «Новоград-Волинський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» (директор Амрош І.С., т.в.о. головного бухгалтера Макарчук Г.І.) встановлено незаконних витрат в сумі 39,11 тис. грн., нестач лісо продукції в сумі 28,08 тис. грн., недоотримано доходів фізичними особами в сумі 5,21 тис. грн., недоотримано доходів підприємством на суму 0,61 тис. грн., та встановлено інших порушень фінансової дисципліни на суму 59,27 тис. грн.
При наявності заборгованості заробітної плати, при збитковості підприємства ДП «Новоград-Волинський лісгосп АПК» надано благодійної допомоги підприємствам, установам, організаціям та фізичним особам в грошовій та натуральній формі на загальну суму понад 20 тис. гривень.
Також протягом ревізійного періоду підприємством здійснено непродуктивних або зайвих витрат (штрафів, пені) за рахунок несвоєчасної сплати до бюджету податків та зборів на загальну суму понад 219 тис. гривень.
Проведеною ревізію фінансово-господарської діяльності Житомирського обласного навчально-курсового комбінату (директор Казначеєв Л.М., головний бухгалтер Якимчук В.П.) за період з 01.07.2006 року по 01.12.2008 року, встановлено незаконних витрат у сумі 17,50 тис. грн., нестач у сумі 0,55 тис. грн., недоотримано доходів фізичними особами у сумі 1,64 тис. грн.
Не краща ситуація дотримання фінансової дисципліни і в сільських радах.
Так, проведеною ревізією виконання бюджету Федорівської сільської ради та використання бюджетних коштів і майна виконавчим комітетом Федорівської сільської ради (сільський голова Осінський О.Б., головний бухгалтер Суходольська Н.С.) за період з 01 травня 2004 року по 01 січня 2009 року встановлено незаконних видатків на загальну суму 24,22 тис грн., недоотримано фінансових ресурсів 9,86 тис. грн., інших фінансових порушень у сумі 981,29 тис. грн.
Ревізією фінансово-господарської діяльності Поліянівської сільської ради (сільський голова Сосновський П.С, головний бухгалтер Янчевська І.Й.) за період з 01 січня 2003 року по 01 грудня 2008 року встановлено незаконних видатків на загальну суму 9,96 тис. грн., недоотримано фінансових ресурсів 6,09 тис. грн., інших фінансових порушень в сумі 56,77 тис. грн.
Ревізією фінансово-господарської діяльності Токарівської сільської ради (сільський голова Бойко В.Ф., головний бухгалтер Сарніцька В. В.) за період з 01.11.2004 року по 01.12.2008 року, встановлено незаконних видатків на загальну суму 14,78 тис. грн., недоотримано фінансових ресурсів фізичними особами 11,85 тис. грн. та інших фінансових порушень на суму 2876,47 тис. грн.
Ревізією фінансово-господарської діяльності Косенівської сільської ради (сільський голова Басюк О.Л., головний бухгалтер Сімончук І.А.) за період з 01.01.2004 р. по 01.11.2008 р., встановлено незаконних видатків на загальну суму 9,8 тис. грн., недоотримано фінансових ресурсів 12,35 тис. грн. та інших фінансових порушень в сумі 1452,73 тис. грн.
Н.ДАНИЛЕНКО, начальник об’єднаного Новоград-Волинського МР КРВ