Сонце і солярій — вороги меланоми шкіри

Меланома — одна з найзлоякісніших пухлин людини, що виникає у будь-якому віці. Зокрема, у молодих людей, частіше — у жінок у віці 30-50 років.
Середовищем для її виникнення нерідко служать уроджені пігментні плями — невуси, родимки, особливо такі, що повторно травмуються при розташуванні на спині, у ділянці надпліччя, на стопі або відкритих частинах тіла.
Існує чотири відмінних ознаки, які можуть вказувати на те, що родимка змінилася не тільки зовні, але й переродилася в меланому:

  • асиметрія: одна половина родимки відрізняється від іншої половини;

  • прикордонні порушення: родимка має негладкі кордони з щербинами;

  • колір: частини родимки забарвлені нерівномірно або мають зовсім різний відтінок.

  • діаметр: родимка займає більше місця, ніж розмір олівцевої гумки.


Що робити, якщо родимка швидко змінюється? Коли зміни — біль, набряк, кровотеча минають впродовж одного-двох днів, викликані незначними травмами, можливо, отриманими у сні? Не зайвим буде звернутися до лікаря, самостійно поставлений діагноз може виявитися помилковим.
Злоякісна меланома виглядає як щільний пухлинний вузлик інтенсивно чорного, аспідного кольору, іноді з блакитнуватим відтінком. Рідше зустрічаються безпигментні меланоми рожевуватого кольору, позбавлені пігменту вузлики. Розміри пухлини різні: від 0,5 до 2-3 см у діаметрі. Нерідко пухлина має поверхню, що кровоточить, ущільнену підставу.
На ранніх стадіях злоякісна меланома виглядає безневинно, потрібен великий досвід, щоб відрізнити її від доброякісного пігментного невуса. У такому разі необхідно звернутися до лікарів — онколога або дерматолога.
Ризик розвитку меланоми істотно підвищується після сонячних опіків. Щоденне тривале перебування на сонці, солярій, навіть без опіків, також істотно підвищують ризик розвитку раку шкіри.
До факторів ризику належать:

  • Світла шкіра, світле волосся і світлі очі.

  • Часте перебування на сонці, особливо — у дитячому віці.

  • Велика кількість родимок (понад 20-30).

  • Наявність великих родимок (завбільшки з 6 мм діаметром), родимок з нерівними краями, нерівномірно забарвлених.

  • Близькі родичі по крові — батьки, брати, сестри і діти — з меланомою.


Меланома діагностується на першому етапі за допомогою лікаря-онколога, дерматолога (візуальний огляд). Додатковим методом є дерматоскопія. Остаточний діагноз встановлюється за допомогою біопсії — видаляється частина або вся родимка, зразок тканини відправляють у лабораторію для дослідження.
С.ГУМЕНЮК, завідувач дерматовенерологічним диспансером міськрайТМО